Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Пурана

Крепостта Пурана

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Пурана

Пурана (Purana Fort) е известна като Старата цитадела на Делхи . Изключително внушителна Пурана е нарична още и Червената цитадела заради аления отенък на строителните материали, от които е издигната. Потвърждение за красотата и неповторимостта на тази индийска и стара крепост е, че тя е дело на създателя на уникалния Тадж Махал - Шах Джахан, който е един от най-известните владетели, представители от династията на моголите. Цитаделата Пурана с нейния характерен червен пясъчник е демонстрация на величието и възможностите на династията, като тя е построена в периода на нейния най-голям възход.

Старата крепост на Делхи Пурана се намира в близост до градския район Прагати Майдан (Pragati Maidan). Смята се, че мястото, където е построена крепостта Пуран , е използвана за изграждане на столицата Панджава (Pandavas) на една от най-големите индийски имеприи - Mahabharata. През вековете старата крепост Пурана е било седалището на администрацията на редица императори, които са управлявали Делхи , включително на легендарния владетел Prithviraj Chauhan.

Крепостта Пурана

Днес въпреки, че цитаделата Пурана е потънала в руини, тя все още носи славата на отминалото си величие и блясък. Някога река Джамуна е минавала точно покрай източната част на крепостта Пурана . В наши дни една част от комплекса се използва от индийската армия. Първоначалната цитадела на мястото на сегашната Пурана е конструирана от Шер Шах Сури (Sher Shah Suri), след като столицата на император Хумаюн (Humayun) – Dinpanah, е разрушена.

Между другото, Хумаюн вероятно е единственият император в индийската история, който е построил град в Делхи и не го е кръстил на собственото си име. Този факт историците обясняват с доста комплицирания, спокоен и някак „отнесен” характер на владетеля.

Масивните стени на крепостта Пурана , която локално е известна и като Purana Qila, достигат до значителните 18 метра височина, като общата им дължина опасва близо 2 километра земя. Цитаделата има общо четири големи входа, които са белязани от арки. Най-големият от тях е Bara Darwaza, който гледа в посока запад и който се използва и до днес, следва Южният портал, т.нар.

Порта на Хумаюн, която навярно е кръстена така или, защото е построена от императора, или, защото от нея се вижда неговата гробница. На последно място е т.нар Забранен портал. Всички портали представляват двуетажни конструкции, издигнати от пясъчник и заобиколени от двойни бастиони. Те са украсени с бели и цветни мраморни инкрустации и сини плочки.

Днес посетителите на крепостта Пурана имат възможност да се насладят на уникалното шоу „звук и светлина”, което започва след залез слънце. Успоредно с него цитаделата Пурана разказва своята история като Седмия град на Делхи . Археологическите разкопки са категорични, че земите на Пурана са били застроявани още 1000 г. преди н.е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати