Женевското езеро

24.09.2011
Женевското Езеро

Женевското езеро и прелестният фон на Алпите се виждат перфектно от високата Кула в Женева. Гледката е толкова красива и човек има чувството, че пред него стои картина с пленителен пейзаж. Женевското езеро е природна забележителност и гордост на две страни - Швейцария и Франция, с малко предимство за Швейцария.

Женевското езеро е второто по големина сладководно езеро в Централна Европа веднага след Балатон. То влиза в границите между Франция, на която се падат 2/5 или 40.47 % и в Швейцария, която владее 3/5 от него или 59.53 %. Женевското езеро има форма на полумесец.

Водната му площ възлиза на 582.4 кв. км., като достига дължина от 72.3 км., широчина от 13.8 км. Максималната дълбочина на Женевското езеро е 310 километра. 15 години са нужни, за да достигне то пълния си капацитет от 89 трилиона литра вода. Рона носи 72% от втичащата се в езерото вода, а оттокът й се регулира чрез язовирна стена.

В този живописен воден басейн се влива река Рона, която се захранва от едноименния глетчер, разположен източно от езерото. Рона тече през кантона Вале (Valais), навлиза в езерото при Вилньов (Villeneuve) (малък град в Западна Швейцария) и бавно тече към изхода си при Женева.

Женева и Женевското езеро

Първото документирано име на езерото Женева е от римски времена - Лакус Леманус (Lacus Lemanus), следващото е Лакус Лаусанус(Lacus Lausonius), а през Средновековието се е наричало Лак де Лозана (Lac de Lausanne). Едва след възхода на Женева, водният басейн е прекръстен на града.

За многото туристи, които посещават Женевското езеро има изградени наблюдателни платформи. На паркинг-терасите човек може да спре, да се облегнеш на перилата и да наблюдава през далекогледа водната повърхност.

Има и разположени симпатичните дървени масички, които дават приятна възможност човек да се наслади на невероятната гледка към Женевското езеро и към фона на Алпите. Почти целогодишно ледените шапки по върховете на Алпите са видими и дават завършеност на цялата приказна картина.

Замъка Шийон и Женевското езеро

Южният бряг на езерото е във Франция, в подножието на внушителните Савойски Алпи, а Мон Блан се намира малко по на юг. Северното крайбрежие се пада Швейцария, представлява своеобразния икономически и културен фокус на Романдия с център Лозана. Лозана е изключително привлекателно за туристите място - често е предпочитан пред Женева.

Женевското езеро е най-големият воден басейн в Швейцария, като бие с размерите си всички други езера, които са разпръснати по долините на Алпите. Северният бряг на лунообразния воден басейн е с дължина от 95 километра, а южното крайбрежие е 72 километра.

Най-голямата дълбочина на Женевското езеро (310 метра) е измерена между Евиан (Evian) и Лозана. На това място равнището на езерното дъно е 62 метра по-високо от морското. Алпийските хълмове са разположени по източното крайбрежие на Женевското езерo, между Вевей и Вилньов.

Южното крайбрежие покрай Савой (Savoy) и Вале (Valais) обикновено е мрачно и по-неприветливо, докато северният бряг е покрит с живописни лозови масиви, ливади, селца и интригуващи замъци. Един от тях е средновековният Шийон (Chillon Castle), построен през далечната 1160 г. и вдъхновил велики творци като Байрон и Виктор Юго.

4.2
Общо гласували: 6
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати