Пещерите Ласко

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерите Ласко

Пещерите Ласко (Lascaux Caves) са уникална праисторическа находка, световноизвестна с намиращите се в нея фрески от времето на късния палеолит - 15 - 13 000 г. пр.н.е. Ласко е случайно открита през 1940 г. от четирима ученици, които откриват в тукашната долина на река Дордон, в Югозападна Франция невероятно ценни и важни за човешката история палеолитни стенописи на възраст от около 17 хиляди години. Днес пещерите Ласко са световноизвестна забележителност, която от 1979 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В началото пещерата Ласко е отворена за посещения, но поради атмосферните влияния, които увреждат стенописите, през 1963 г. тя е затворена. Ценните праисторически рисунки са рестврирани. През 1983 г. близо до нея е създадено копие на пещерата, с точни имитации на скалните изображения, което е достъпно за посетители.

В галериите на пещерата Ласко са окрити около 2000 рисунки и композиции, които дават солидни доказателства на учените за културния живот на древните хора. Пещерата Ласко е условно разделена на няколко части: Голямата зала на биковете, Шахтата на мъртвеца, Камерата на гравюрите, Изрисуваната галерия и Камерата на котките.

Праисторическите рисунки в Ласко предлагат около 900 фигури, които могат да бъдат идентифицирани като животни. В Залата на Биковете са намерени четири огромни катранено черни бика на покрива. В останалите галерии могат да се разпознаят например стадо елени, което плува в езеро. Особен интерес представляват и рисунките на коне, едър рогат добитък, бизони, птици, котки, мечка, носорог и само един човек. В пещерата има и композиции от геометрични фигури и точки, които според някои теории са карти на звездното небе.

Пещерите Ласко

Огромното значение на рисунките в Ласко идва от това, че те са с изключителна естетическа и художествена стойност, каквато се предполага, че праисторическите хора не биха могли да достигнат. На излизане от пещерата Пикасо възкликва: “Ние нищо ново не сме измислили! ” и неслучайно Ласко е спрягана като Сикстинската капела на праисторията. Произведенията в Ласко се определят като първите източници на човешко изкуство.

Направени с такава прецизност, че първоначално са смятани за съвременни, изображенията на животни и геометрични фигури. Но те реално са дело на праисторически хора и доказват сръчността на човека от каменната епоха. Удивително е, че в Ласко пещерните художници от палеолита са използвали техники, които са били забравени и възродени чак в епохата на ренесанса.

Според изследванията си д-р Майкъл Рапенглък от Мюнхенския университет рисунките, нарисувани по стените на прочутите пещери Ласко в Централна Франция, имат астрономическо значение. Той пресъздал на компютър фигурите от стените на пещерите, и установил, че геометричните дъги, кръгове, ъгли и прави линии, които се появили, биха могли да имат специално значение.

Чрез компютърни изчисления, включващи еклиптичния ъгъл, ъгъла на отклонение на равноденствието, симетричното движение на звездите, диаметъра и радиуса на Слънцето и Луната и изкривяванията и радиуса на кривината на Вселената, станало ясно, че тези линии се отнасят към различни съзвездия и специфични движения на Луната.

Не след дълго Би Би Си Нюз съобщи, че по стените на прочутите изрисувани пещерите Ласко е открита предисторическа карта на нощното небе. Картата, която се смята, че датира отпреди 16500 години, представя три ярки звезди, известни днес като „Летен триъгълник”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати