Алания

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Алания

Алания (Alanya) е неголямо, но изключително приятно и спокойно курортно градче на турския бряг на Средиземно море. Многото слънчеви комплекси тук са заслужили определението Турската Ривиера на тукашното крайбрежие. Алания е един скъпоценните камъни сред морските курорти на южната ни съседка.

Той се намира в провинция Анталия, на малък полуостров в Средиземно море, под планината Таурус, като отстои на 166 км от град Анталия. Разстоянието между двата курорта се преминава за около 2 часа с кола.

Днес в Алания живеят около 250 000 души, като много от туристите тук са холандци, германци, англичани, руснаци и скандинавци. Отличното обслужване в курорта, климата, отношението на местните, идеалните условия за забавление и т.н. са причина в Алания да пребивават постоянно около 10 000 европейци, които са построили тук свои къщи. Мнозина определят Алания като идеалното място за почивка и забавления.

Алания

Градчето е привлекателно не само с идеалните условия за отдих, но и със своите исторически забележителности. От всяка част на Алания се открива обстойна гледка към високия хълм, който е доминиран от средновековната крепост Селджук (Seljuk).

Тя е строена през 13 век и днес е символ на турското градче. Всъщност тя е поизвестна като замъка Алания (Alanya Castle), който от 2009 година е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Централната част на Алания се разпростира върху врязана в морето скала. От двете й страни се разстилат плажове с мек жълтеникав пясък. Сред историческите забележителности на селището е корабостроителницата и Червената осмоъгълна кула.

Алания

Пътят от парка към пристанището на Алания е осеян от множество магазинчета, където могат да се намерят различни сувенири, кожени изделия, бижута и най-вече изрисувани и красиво украсени кратунки, които се считат за символ на Алания.

През вековете името на града претърпява много трансформации. На латински то звучи като Coracesium, за гърците градът се е наричал Korakesion, на анадолско наречие Алания се е кавала Korakassa, а византийците са дали името Kalonoros. Алания е създаден по времето на Византийската епоха, но се прочува под управлението на селждуките (Seljuks).

Около 1220 година Алания се превръща в морска база и в зимна резиденция на Аладин Кейкубат. Все още са запазени стените на цитаделата, охранявани с двойна ограда със 150 кули. Отвъд външните стени се намира керван-сарая, което представлява покрития базар. Тук има много руини на джамии, а във вътрешния град може да се разгледа византийската църква и останките от водоем.

Наред със старата градска част, Алания има и модерна. Градчето е пронизано от старинни калдъръмени улици и луксозни хотели и заведения. Няма как да не ви направи впечатление пристанището с многото акостирали скъпи яхти, големи кораби, редом до малки рибарски лодки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати