Река Мъри

11.01.2011

Мъри (Murray River) е най-пълноводната, най-голямата и най-важната австралийска река. Те тече през южната част на континента Австралия, като извират от Австралийските Алпи, които са общо наименование на най-високите планински вериги в Югоизточна Австралия. Река Мъри се влива в Индийския океан през крайбрежната лагуна Александрина. Общата дължина на Мъри възлиза на 2370 км.

Заедно с най-голямата река в Австралия от Австралийските Алпи извира и река Дарлинг, която е най-големият и важен приток на Мъри. Заедно двете реки образуват най-голямата водна и всъщност единствената мощна речна система в Австралия. Дължината на река Дарлинг достига 2 830 км.

Река Мъри

Реките от системата на Мъри и Дарлинг захранват водите си предимно от Голяма Вододелна планина, както е известна тази част на Австралийските Алпи. Водосборният басейн на Мъри - Дарлинг покрива около 15% от територията на Австралия, площ равна на Франция и Испания взети заедно. Реката Мъри осигурява близо поливната от питейната вода на град Аделаида с един милион жители в него.

Западнте протоци на Мъри и Дарлинг са незначителни и непостоянни, като и двете реки имат неравномерен режим. Заради огромната си важност и значение за населението, живеещо в тази южна област, Мъри е наричана от тукашните Австралийския Нил. Другите реки в тези територии са малки и пресъхващи, поради горещия и сух климат.

Мъри, както и Дарлинг са с непостоянен режим, като се отчитат резки колебания на речното ниво. По време на пълноводие те причиняват много наводнения, като заливат селскостопански земи и дори прекъсват пътища. Водите им се регулират чрез изграждане на язовири и напоителни съоръжения. Основните функции на Мъри са свързани с напояване, водоснабдяване и с нуждите на промишлеността.

Мъри достига океанските води в езерото Александрина (Lake Alexandrina). По пътя си Мъри преминава през няколко езера с различна соленост, които в миналото са били сладководни. В някои от частите си реката е плаваема, а рибното и богатство е доста голямо и разнообразно. Австралия от много време изпитва недостиг на водни ресурси, защото това е най-сухият обитаван континент на Земята.

Притокът на вода в реките обикновено е рекордно нисък, а фермерите, разположени по течението на Мъри срещат сериозни ограничения в напояването. Австралийските власти са предприели ред действия в насока регулирането и преразпределението на водните запаси. Заради сушата са въведени стриктни ограничения в по-големите градове на Мъри в напояването на градини, а на повечето места е забранено използването на маркучи за миене на автомобили.

Водният приток в най-голямата австралийска река Мъри се е увеличил двойно в сравнение с предходни години, но е все още 25% от средното в дългосрочен период значение. Езерата в близост до устието на реката се описват от правителството като „в плачевно състояние".

Фермерите в басейна Мъри - Дарлинг отглеждат и напояват култури като жито, памук, ориз, царевица, лозя, плодове и зеленчуци. Реката е нужна и за животновъдството, с което е свързана развита млечна индустрия. Доскоро използвайки напоителни съоръжения, водата се изпомпва от Мъри.

Главните действия на правителството са свързани с това да откупи от тези фермери правата за водоползване. Водещ е мотивът, че в речното корито трябва да протича повече вода, за да се избегне засоляването, особено в устието на Мъри, където реката почти не достига морето заради непрестанно трупане на наноси.

3.9
Общо гласували: 17
5 4
4 9
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ппп
ппп
19.03.2012 15:13
Липсва информация за растителния и животински свят населяващ реката.
1
0