Езеро Атлин

25.09.2011

Езерото Атлин (Lake Atlin) е най-голямото естествено езеро за района на Британска Колумбия. То е една от най-красивите гледки за територията на Аляска и канадския федерален район Юкон и задължително човек трябва да го види, ако минава през тукашната канадска територия. Макар и да не е разположено по Магистралата Аляска, вдъхновяващата красота на Атлин кара много хора да отбият от главния път южно от Тегиш (Tagish) на мястото, наречено Джейк Корнър (Jakes Corner).

Разположено на 180 км южно от Уайтхорс и живописното течение на река Юкон, езерото Атлин стои в удивително красива местност, обградено от планински върхове, които са причината местността често да бъде сравнявана с Швейцария и нейните алпийски пейзажи. Едноименното селище Атлин е разположено по източното крайбрежие на езерото. Северната част на водния басейн попада в границите на Юкон и е известно като Малкото езеро Атлин, но по-голямата му част е включена в ределите на областта Атлин, която е част от Британска Колумбия.

Езерото Атлин

Езерото Атлин според някои трябва да се счита за началото на река Юкон, въпреки че то се оттича от едноименната малка река Атлин в езерото Тегиш (Tagish Lake). Името на езерото идва от тукашното индиански наречие и от думата „Áa Tlein” и може да се преведе просто като „голямо езеро”, а според други източници, като „бурно време”. Самият град Атлин по източния бряг на езерото е в действителност едно приятно, красиво и спокойно кътче, сгушено в долина и имащо достъп до чистите води на езерото.

В южния край на водния басейн пък се е образувал остров, известен с името Тереза (Teresa Island). Той има претенцията да е най-високо разположеният остров в света сред сладководен басейн, намиращ се на около 1 875 метра надморска височина. Най- високата му точка е при връх Бърч (Birch Mountain).

Районът около този остров образува Провинциалния парк и зоната за отдих Атлин (Atlin Provincial Park and Recreation Area). В рамките на този парк влизат и ледника Llewellyn Glacier и едно от най-големите ледени полета за Северна Америка – Ледника Таку (Taku Glacier), известен още и като глетчера Джуно (Juneau Glacier). Тук, накъдето и да погледне човек, погледът му ще обхване величествени ледени шапки, някои от които достигат височина до 2 800 метра.

Паркът е достъпен единствено чрез лодка по езерото Атлин или по въздушен път. Тук летата са топли и приятни, за зимите – студени и мразовити. Паркът придобива популярност с настъпване на „златната треска” през 1898 година в тукашните канадски земи, които буквално се оказали „златна мина”.

Днес в него могат да се видят няколко исторически и археологически места. Защитената територия на Атлин включва три главни еко секции – платото Теслин (Teslin Plateau), Тегиш Хайлендс (Tagish-Highlands), Боундари (Boundary Ranges), които се отличават с разнообразна и ценна флора и фауна.

Районът на Атлин е превърнат в туристическа дестинация след 1900 г. Тогава златната треска вече е отшумяла и са останали единствено многото мини, и транспортни маршрути. Дори и към настоящия момент тук тече минно дело. За любителите на риболова пък езерото Атлин също е „златна мина”, защото тук срещу неголяма такса човек може да улови огромна пъстърва.

4.3
Общо гласували: 6
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати