Езеро Малигне

01.10.2011
Езерото Малигне и парк Джаспър

Пътуването до канадския Национален парк Джаспър в Скалистите планини би било безсмислено без посещение на удивително красивото езеро Малигне (Maligne Lake). Това е второто по-големина захранвано от ледник езеро в света. От край време красивата природа на Малигне е популярна сред туристите с многото си възможности за дейности на открито. Езерото е върхов момент в едноименната долина Малигне, а навярно една от най-големите природни атракции тук е Островът на духовете (Spirit Island), който се достига за около час плаване с лодка по езерото.

Разположен в канадската провинция Албърта, северно от Национален парк Банф, Национален парк Джаспър е сред най-посещаваните в района. Сред любимите гледки в парка са ледника Крауфуут, езерото Патрициа и Пирамидалното езеро (Pyramid Lake), които са сред най-популярните места за риболов тук. Езерото Малигне се намира на 44 км южно от град Джаспър, откъдето има редовни автобусни превози до красивия ледников оазис.

Езерото Малигне е най-голямото естествено езеро в канадските Скалисти планини. Крайбрежието му е заобиколено от борове, смърчове, а над тях се виждат величествените върхове на планини и ледници, сред които и глетчера Коронет (Coronet Glacier).

Езерото Малигне и Острова на духовете

Преди време Малигне е било известно като „Chaba Imne" или езерото Бийвър (Beaver Lake) , както го познавали коренните жители на района в Национален парк Джаспър. През 1907 година Мери Шифър (Mary Schaeffer) – богаташка от Филаделфия, научава, че някъде в канадските територии на Албърта има чудно красиво и мистериозно езеро. Тя прави всичко възможно да се сдобие с карти и най-накрая достига до езерото Малигне. По-късно американката пише подробно за своето пътешествие, с което превръща Мелинг във все популярна и предпочитана туристическа атракция.

Малигне е разположено при 1 670 метра надморска височина. Дължината на изумруденото езеро достига около 22, 5 км. Средната дълбочина на водата е 35 метра, но в южната си част Малигне достига най-голямата си дълбочина от цели 97 метра. Водният басейн се захранва с ледникова вода посредством едноименната река Малигне, която влиза в езерото от южната му част и се изтича през северната.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати