Река Йодо

Новак
122
Река Йодо

На устието на красивата река Йодо (Yodo River) е изграден третият по големина на населението град в Япония – Осака, разположен на остров Хоншу (Honshu). Реката извира от най-големия сладководен басейн в страната на изгряващото слънце - езерото Бива (Lake Biwa), намиращо се перфектура Шига, разположена на север от Осака.

Йодо се „ражда“ от сливането на реките Камо (Kamo River), Сета (Seta River) и Китсу (Kizu River) на юг от Киото.

Достигайки Осака, река Йодо се влива в Залива Осака. Реката е дълга 75 километра. Басейновата й площ е 8 240 км ².

Река Йодо е известна още и с други две имена, съставляващи различни части от речното й корито, а именно река Сета (Seta River) и река Ужи (Uji River).

Около реката всъщност възниква и днешният огромен и пъстър град Осака. В началото по устието на реката са се оформили малки селца, които впоследствие, благодарение на развитието на търговските взаимоотношения, се сливат в атрактивния град Осака. Още през 1596 година предвидливите и технологично грамотни японци започнали да изграждат диги по протежение на реката, с които успяват успешно да регулират нейното ниво. Три века по-късно, през 1897 г., японското правителство решава да отклони част от потока на реката. Тогава се реализират мащабни инженерни решения, благодарение на които част от Йодо е отклонена в изкуствен ръкав, дълъг 10 км и широк 1 км. Съоръжението е построено на север от естественото течение на Йодо.

Йодо има много ценни функции, свързани с напояване и водното електричество. В исторически план реката е имала изключително важна транспортна роля, особено по време на т.нар. Едо период (Edo period) - време, през което от 1603 до 1867 година в Япония е установен траен мир, а страната е била политически и финансово стабилна, управлявана от Токугава Иеясу (Tokugawa Ieyasu). Именно в този период Осака се е развил като икономически център и културна столица на азиатската страна.

Река Йодо и Осака

Днес жителите на бившата столица на Япония са убедени, че река Йодо е един от основните виновници за благоденствието и просперитета на Осака. В нейна чест всяка година се организират разнообразни събития, в които се разказва чрез фотоси, картини или друг вид изкуство за връзката между града, жителите и тяхната „кръвоносна система“ – река Йодо. Традицията повелява краят на честванията да се бележи с пищен спектакъл от фойерверки над реката.

Днес властите в Япония правят опити да въведат в дългосрочен план мерки, спазването на които биха подобрили качеството на водата, природните и градски условия както на река Йодо, така и на нейния източник езерото Бива. Двата водни басейна са от стратегическо значение за живота и здравето на населението на Япония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати