Цюрихското езеро

06.10.2011
Езерото в Цюрих

Езерото Цюрих е неизменна част от очарованието на град Цюрих в Швейцария. Този живописен природен басейн се разпростира на изток от града, като се поделя условно на две част. Източната част, която следва след язовир Раперсвил (Rapperswil) е локално известна като Цюрихзее и се намира изцяло в рамките на кантон Цюрих, а западната – нагоре по течението на язовира се казва Оберзее (Obersee), а крайбрежията й се плискат в два кантона, Свети Гален (St. Gallen) и Швиц (Schwyz).

Търговският, финансов и икономически център на Швейцария – Цюрих, е разположен на северозападния бряг на езерото, по поречието на река Limmat. Цюрихското езеро се формира от река Линт (Linth), която произтича от ледниците на планинската верига Тьоди (Tödi Range). Нейните води са били отклонени с построяването на канала Ешер (Escher canal), завършен през 1811 г., който отвежда водата в езерото Вален (Walen). Там с помощта на канала Линт, завършен през 1816 г. , водите се оттичат в източния край на езерото Цюрих.

Реката, която води началото си от северозападния край на водния басейн е известна вече като Лиамат. Езерото Цюрих се е образувало на север от Гларуските Алпи (Glarus) при надморска височина от 406 метра. Максималната дължина на водния басейн е 40 км, а ширината му достига между 1 и 4 км. Красивото Цюрихско езеро покрива обща площ от 88.5 кв. км. Максималната дълбочина е 143 метра и тя обуслява двете най-важни дейности по басейна – риболова и корабоплаването.

Двата малки острова Лютцелау (Lützelau) и Уфенау (Ufenau) стоят насред езерото Цюрих. Двете му части са изкуствено отделени от жп насипа и язовира, които осигуряват Раперсвил и Пфефикон (Pfäffikon). Над езерото Цюрих има само два изградени моста – единият е в едноименния град, а другият е при жп линията в Раперсвил.

Общо 17 пътнически кораба предоставят възможност за разходка и круизна обиколка по езерото Цюрих. Между Хорген (Horgen) и Майлен (Meilen) пътуват и доста малки пътнически корабчета. Град Раперсвил-Йона(Rapperswil-Jona) на североизточния бряг на водния басейн е едно от интересните места по крайбрежието, които могат да се посетят. Това е неголям средновековен град, с запазена крепост – замъкът Раперсвил (Rapperswil Castle). В него днес се помещава Полският музей.

Цюрихското Езеро

Най-големият град на Швейцария също предлага голям брой възможности за почивка и развлечение в близост до езерото Цюрих. Географският и исторически център на града, известен като Линдерхоф, е разположен на малък естествен хълм на западния бряг на река Лимат, на около 700 метра северно от мястото, където реката се отделя от Цюрихското езеро. През лятото чистите води на басейна достигат температура до 20 градуса, което позволява по крайбрежието да има възможности за плаж.

В непосредствена близост до малкото историческо градче Грюнинген (Grüningen) е разположена една красива ботаническа градина, в която могат да се разгледат екзотични и локални растения, подредени в 16 сектора.

На изток от Бетлис (Betlis), на 200 метра над повърхността на езерото се е образувал невероятно красив 40-метров водопад, който се стича в дефилето Зееренбах (Seerenbach). Навсякъде в градовете по езерото Цюрих има възможности за настаняване и условия за практикуване на различни водни спортове.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати