Пустинята Гоби

07.10.2011
Пустинята Гоби

Пустинята Гоби (Gobi Desert) е една от големите вътрешноконтинентални пустини в света и макар да предизвиква асоциации за пустош и липса на живот, Гоби впечатлява с красивите си картини, разнообразна и ценна фауна и гостоприемството на местните. Пустинята Гоби заема площ от 1 295 000 кв.км в рамките на Южен Китай и Северната част на Монголия. Гоби се простира от източния до западния край на южната част на Монголия и обхваща цели 30% от територията й. Огромното пустинно пространство е заключено между Сибир, планината Алтай и Монголските степи на север и Тибетското плато на югозапад.

В превод от монголски името Гоби означава „безводно място” и едва ли ще повярвате, че някога тук се е ширил безбрежен океан. Според някои хипотези древни поселения на цивилизацията Уйгур съществували по времето на Атлантида на мястото на пустинята Гоби. Това пясъчно царство се разпростира на 1610 км от югозапад на североизток и на 800 км от север на юг и се счита за най-студената пустиня след Антарктида.

В световен мащаб със своите размери Гоби се нарежда на пето място, но е първенец за територията на Азия. Една част от нея е покрита с голи скали, а не с пясъци. Температурните инверсии са стряскащи и са обусловени от географското й положение – през зимата студените ветрове от Алтай носят температура до -40 градуса, а през лятото термометрите удрят +50 градуса, считано за най-голямата годишна амплитуда на земята.

Пустинята Гоби в Монголия

В северозападната част на Гоби се намира т.нар. басейн Немет (Nemegt Basin), където са открити невероятен брой праисторически артефакти и предмети, които свидетелстват за живота по тези земи преди повече от 100 000 години. Палеонтолозите по света добре познават тази част на Гоби, защото тук са разкрити доста динозавърски яйца, кости от изчезнали животни и бозайници, праисторически каменни сечива и т.н.

В тази интересна пустиня е организиран през 1975 и Национален парк Гоби, заемащ площ от 4, 3 млн. хектар. Противно на очакванията Гоби може да очарова с красивите гледки и пясъчни дюни, окъпани в различни топли цветове. В пустинята се срещат дори и оазиси, където животните се скупчват, за да утолят жаждата си. Гоби е естествено местообитание на много застрашени от изчезване животни, сред които на дивото магаре, дивата камила, газели, гоби мечка и други, включени като застрашени в Червената книга. Освен тях Гоби е дом и за други представители на фауната, като аргалска коза, ибекс, снежен леопард, рис и др.

Името на Национален парк Гоби е Гурвян Сайкан (Gobi Gurvansaikhan National Park) или Трите красиви планини, образували се в северния край на пустинята. Това всъщност е една планинска верига, което е разделена на 3 дяла - Източен, Среден и Западен, и съставена от девонски палеозойски седиментни скали. Именно в парка Гоби са разположени най-интересните кътчета на пустинята. Сред тях са Орловата долина и Пеещите пясъци, които представляват красиви пясъчни дюни, заобиколени от формация от червени скали.Най-известната от тях са т.нар. Конгорин Елс (Khongoryn Els).

В пустинята Гоби

Орловата долина (Yolyn Am) е затворена от всички страни с високи стръмни скали, а ждрелото е покрито с тънък слой лед. Ледената обвивка остава замръзнала дори през най-горещите летни дни. Южната част на Гоби се разделя от Каракорум посредством река Онгин, а при нея се намират и руините на храма Онгин.

Пустинята Гоби образува Голямата защитена зона Гоби, която покрива 5.3 милиона хектара. Това е най-големият природен резерват в Азия и трети по големина в света. Обикновено най-често използваният град за достъп до Гоби е Даланзадгад (Dalanzadgad), от и до който има връзка с летището в столицата на Монголия - Улан Батор (Ulaanbaatar).

3.9
Общо гласували: 7
5 0
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Савина
Савина
29.11.2012 11:09
Има грешка - пустинята е разположена в северен Китай и южна Монголия, а не обратното както е написано тук.
0
0