Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Национален монумент Кабрильо

Национален монумент Кабрильо

Нина 2Нина 2
Новак
748
Сан Диего - Националният монумент Кабрильо

Националният монумент Кабрильо (Cabrillo) се намира в Сан Диего, Калифорния. Той представлява исторически фар, от който се открива великолепна гледка, която привлича туристи от цял свят, и паметник, посветен на Хуан Кабрильо.

Хуан Родригес Кабрильо (Juan Rodriguez Cabrillo) бил испанец, който през целия си живот изследвал западното крайбрежие на САЩ. Той бил първият европеец, който стъпил на крайбрежието на съвременна Калифорния, затова в негова чест бил издигнат паметник.

Паметникът изобразява мъж, който се вглежда напрегнато във водите на Тихия океан. Хуан Кабрильо е роден през 1499 година и бил известен конкистадор и мореплавател, който служел на испанската кралица.

Кабрильо бил смел воин и участвал в много битки, сред които и в завоюването на Куба и Мексико. Той взел активно участие и в превземането на Теночтитлан под ръководството на прочутия испански конкистадор Ернандо Кортес (Hernando Cortez).

Кабрильо се включил активно също така и в превземането на други територии – на днешен Салвадор (Salvador), на Гватемала (Guatemala) и на Хондурас (Honduras). Влиянието и репутацията му растели бързо, затова през 1542 година той бил провъзгласен на началник на армада от кораби, която потеглила към мястото, където днес се намира Акапулко (Acapulco). Целта на морското пътешествие била да се открие легендарен проток, известен като Аниан (Anian).

В края на септември армадата от кораби влязла в залива на Сан Диего, след което обърнала обратно. По време на експедицията испанците установили контакт с индианци от някои племена, но други не се оказали приятелски настроени и ранили много испанци, сред които и Кабрильо. Той загинал от раните, които му нанесли индианските воини.

Като израз на почит към първия европеец, стъпил на крайбрежието на днешна Калифорния, бил изграден националния монумент Кабрильо, който се намира в южната част на полуостров Пойнт Лома (Point Loma).

Националният монумент Кабрильо в Сан Диего

Националният монумент Кабрильо бил изграден през 1913 година. Паметникът, който изобразява испанския мореплавател, бил поставен през 1939 година в близост до фара.

Националният монумент Кабрильо е важна историческа забележителност. Той също така е и място, откъдето любителите на морски създания могат да наблюдават китовете. Това обаче е възможно най-вече през зимните месеци.

Туристите получават невероятно изживяване при посещението на националния монумент Кабрильо. Флората и фауната на това място са наистина страхотни, а гледката на плуващите наблизо китове е забележителна, затова няма турист, който да посети националния монемунт Кабрильо без фотоапарат.

Около монумента е изграден разкошен парк, в който туристите могат да се разхождат, да карат колело по специални алеи и да ловят риба с въдица, като се разрешава от всички уловени риби туристът да избере само една, която може да вземе със себе си.

Местата, от които се разкрива прекрасна гледка, често са стръмни и ръбовете им се свличат, затова екскурзоводите предупреждават туристите да избягват разглеждането на океана от високи склонове.

Много туристи идват, за да се насладят на страхотната гледка, която се открива към Сан Диего и към Тихия Океан. Ако туристите искат да се потопят в света на морските същества, те могат да го направят в някой от приливните басейни на крайбрежната зона. За съжаление обаче повърхността, по която могат да стъпват, е много хлъзгава, затова трябва да се внимава за инциденти. Докато разглеждат рибки и водорасли, е добре да са взети мерки за евентуална реакция при подхлъзване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати