Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Национален монумент Каризо Плейн

Национален монумент Каризо Плейн

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален монумент Каризо Плейн в САЩ

Националният монумент Каризо Плейн (Carrizo Plain National Monument) се намира в югозападната част на Сан Луис Обиспо (San Luis Obispo), Калифорния. Каризо Плейн представлява равнина, която се простира на осемдесет километра и се намира на около сто и шестдесет километра от Лос Анджелис.

Националният монумент Каризо Плейн се простира на двеста и петдесет хиляди акра и е най-голямата природна тревна площ, която е останала в Калифорния. В рамките на монумента се включват Боядисаната скала (Painted Rock), която е зачислена в Националния регистър на историческите местности (National Register of Historic Places). Боядисаната скала е изпъстрена със скални рисунки, създадени две хиляди години преди новата ера от народа Чумаш (Chumash).

Равнината се простира на северозапад от град Марикопа (Maricopa), а на североизток е Темблър Рейндж (Temblor Range). Най-високото място, на което се издига равнината, е седемстотин метра. Езерото Сода Лейк (Soda Lake) е в центъра на равнината и събира цялата вода, която се стича в него като в затворен басейн.

В пределите на равнината Каризо Плейн не растат дървета, а дъждовете валят в пределите на двеста и тридесет милиметра годишно. Езерото Сода Лейк прилича на проблясващ кръг сол, заобиколен от разкошна тревна площ, изпъстрена с цветя и заобиколена от красиви планини.

Равнината Каризо Плейн е едно от най-удобните места да се види повърхността на Сан Андреас Фоулт (San Andreas Fault), която е добре видима най-вече от източната част на равнината, в подножието на Темблър Рейндж. Равнината предлага на туристите невероятна гледка на разкошно море от цъфнали диви цветя.

Малкият поток Уолъс Крийк (Wallace Creek) се влива в Сода Лейк, но през по-голямата част от годината остава сух. Той е най-красивият поток, особено когато е пълен с вода и около него гъмжи от красиви насекоми в различни цветове. Потокътн Уолъс Крийк е любим на геолозите, които се опитват да намерят връзката между исторически събития като грандиозни земетресения, и създаването на потоци. Два други потока минават в северозападната част покрай Сан Андреас Фоулт. Те са се формирали преди повече от единадесет хиляди години.

Равнината Каризо Плейн е дом на много видове животни, както и на различни интересни растения. Тя е била много важно място за древните индианци не само заради красивата гледка, която сякаш била създадена от боговете, но също така и заради езерото, около което индианците създали много от своите древни легенди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати