Национален монумент Тонто

22.08.2011
Индиански жилища в Тонто, Аризона

Националният монумент Тонто (Tonto National Monument) се намира в Аризона (Arizona), близо до северния край на пустинята Сонора (Sonoran Desert). През района преминава Солената река (Salt River), която осигурява вода през цялата година – ресурс, който е особено ценен по тези сухи места.

На територията на монумента Тонто са запазени пещерни жилища, които са обитавани през периода от тринадесети до петнадесети век от културата Саладо (Salado culture), които се занимавали с животновъдство и земеделие на територията на долината на Солената река (Salt River Valley). Те осигурявали препитание на семействата си и с лов. Хората от културата Саладо били изкусни занаятчии, които произвеждали съдове от глина, както и вълнени платове, които се ценяли по онова време изключително високо. Някои от артефактите, извадени на повърхността от археолозите, могат да се видят от туристите в специален музей към посетителския център.

Националният монумент Тонто е обграден от Националната гора Тонто (Tonto National Forest), където растат храсти и планински борове. В тази част на пустинята Сонора има кактуси сагуаро (saguaro cacti). Тук цъфти цяла пролет барел кактусът (barrel cactus), има също така юка и агаве.

Националният монумент Тонто

На територията на монумента расте Аризонският орех (Arizona Walnut) и сикаморово дърво (Sycamore). В района обитават африканизирани медоносни пчели (africanized honey bees), които често се заселват в някое от пещерните жилища или в опасна близост до него. Тогава се налага жилищата да бъдат временно затворени за посетители, докато пчелите не се преместят на друго място. Туристите се катерят по специалната туристическа пътека, известна като Lower Cliff Dwelling trail, за да видят руините от известно разстояние.

В местността има различни видове змии, жаби и много различни по вид диви цветя. През 1883 година археологът Адолф Банделиер (Adolph Bandelier) бил сред първите, които разгледали пещерните жилища. Той твърдял, че това са едни от най-запазени пещерни жилища, които той някога е виждал.

Тези жилища са обитавани от хора преди много време – първите заселници са обитавали местността през първи век от новата ера докъм шести век.около седемстотин години. Селището Игъл Ридж (Eagle Ridge) се изхранвало от земеделие и лов, и за разлика от предците си местните хора отглеждали памук и бобови култури. Жителите на Игъл Ридж са ярко свидетелство как хората са се превърнали от ловци и събирачи на плодове и корени в земеделци и фермери.

Индиански руини в Тонто

През шести век хората, които живеели тук, внезапно напуснали мястото и то останало пусто за около сто и петдесет години. На тяхно място пристигнали хора от долината на Солената река. Те използвали напояване, за да добиват по-големи добиви от посадените растения.

Тези хора продавали добива си и изработените от тях стоки чак до Колорадо (Colorado). През 1100-тната година населението достигнало до своя икономически и социален връх. Населението се увеличавало въпреки изчерпващите се ресурси. Много от хората напускали родните си места, след това продължавали живота си като номади. Много семейства се преместили в Тонто, за да използват ресурсите на местността. Така през 1275 година хиляди хора живеели в района.

През 1330 година обаче настъпили драстични промени в климата, които довели до намаляване на водните ресурси. Това се отразило на земеделското стопанство, затова пък се наложило да се увеличи ловът на животни, за да имат хората с какво да се прехранват. Избиването на голям брой животни се отразило драматично върху екосистемата в района.

Надпреварата за жизненоважните ресурси започнала да се отразява зле на живеещите в района. По това време се случило и наводнение, предизвикано от Солената река. То унищожило фермите и жилищата.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати