Национален монумент Ел Моро

08.09.2011
Руините на Ел Моро

Националният монумент Ел Моро (El Morro National Monument) се намира на запад от Албукерк (Albuquerque), Ню Мексико. Монументът се простира на площ от над хиляда и двеста акра.

Монументът Ел Моро представлява монолит от мек пясъчник, който се издига на двеста стъпки височина над нивото на долината. Особената ценност на монумента е фактът, че върху него са издълбани стотици надписи и рисунки от първите пътешественици, минавали оттук. Преброени са над две хиляди надписа – подписи, дати, съобщения, както и рисунки.

Монументът е изпъстрен с петроглифи от предколумбийско (pre-Columbian) време, на територията му има руини на древните пуебло, обитавали тази местност.

За около един час могат да бъдат разгледани стотиците надписи и рисунки, оставени от испанци и англичани. Праисторическите рисунки са изключително ценни, както и по-късните надписи. До петроглифите се стига по туристическа пътека, която е павирана, така че с помощта на придружител може да се стигне с инвалидна количка.

Ако туристът разполага с повече от час и половина, той може да продължи обиколката си покрай трасето Меса Топ (Mesa Top Trail). Оттам може да се наблюдава великолепната гледка на района Ел Малпаис (El Mаlpais), както и на долината Ел Моро.

Национален монумент Ел Моро

Тъй като пътят до това място, разкриващо прелестите на природата, не е от най-леките, се препоръчва избор на удобни обувки, както и запасяване с прясна вода, тъй като през летните месеци там е наистина горещо. През зимата пък времето проявява своите капризи и понякога е ужасно студено.

В основата на монумента Ел Моро има прекрасен водоем, който привлича туристите и много често там хората си правят лагер. Това е истински оазис в западната американска пустиня.

Древните пуебло са живели тук от 1275 до 1350-та година, като в огромно помещение от осемстотин седемдесет и пет стаи са се побирали над хиляда и пестотин човека. Испанците, които пристигнали тук, нарекли местността Ел Моро – това означава „главна земя”. Индианците от племето Зуни (Zuni) са наричали това място Атсина (Atsina) – мястото, където има надписи върху скалата. Англо-американците нарекли това място Скалата на издълбаните надписи.

Голяма част от надписите и рисунките са почти изтрити от времето, но все още има много, които се виждат отчетливо и днес. През 1906 година с щатски федерален закон било забранено издълбаването на надписи и рисунки в скалата.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати