Старата митрополия Света София

12.10.2011
Старата митрополия в Несебър

Старата митрополия в Несебър е църква, която се нарича Света София и представлява трикорабна базилика. Тя е дълга около двадесет и шест метра и широка около двадесет метра. Трите кораба са разделени с по пет пиластри.

Централният кораб на базиликата е по-широк от другите два кораба. Той завършва с абсида, която представлява полукръг отвътре, а отвън има три страни. Тя има четири концентрични стъпала. Света София е една от най-ранните старохристиянски базилики в България.

Останки от Света София в Несебър

Църквата се намира в центъра на Стария Несебър и е най-голямата църква в града. Тя е направена от камък и тухли. Те са разположени на нива от по пет редици, като са закрепени помежду си с хоросан, който предварително е бил смесван със строшени тухли.

Подът на църквата е бил покрит с красиви цветни мозайки. Църквата Света София е сред най-красивите сгради в Несебър, останали от древността. Преди сто и петдесет години тук са правени разкопки. Църквата е добре запазена и ясно си личи как е изглеждала, когато е функционирала.

Храмът е построен през пети век. Реконструкцията му е била направена през седми век, когато в храма е вграден блок от мрамор, върху който пише : „И нека викът ми достигне до тебе”.

Несебър - Старата митрополия

През 1257 година венецианци начело с Джакомо Доро нападат града и ограбват храма Света София. Те откраднали тялото на свети Теодор, черепа на свети Сист, ръката и челюстите на свети апостол Андрей и ръката на свети Вартоломей – всички мощи на светци, които се съхранявали в храма и били неговото голямо богатство.

Откраднатите мощи са транспортирани до Цариград, а след това във венецианската църква Свети Салвадор. В началото на петнадесети век в храма Света София се извършило погребението на Матаиса Кантакузина-Палеолог. Днес туристите могат да видят надгробната й плоча.

Освен църквата Света София, наричана още Старата митрополия на Несебър, в града са открити четиридесет и четири църкви, които са строени от пети до деветнадесети век. Смята се, че броят на църквите е надвишавал сто, но много от тях са били разрушени по различни причини.

Сред храмовете в Несебър осемнадесет са много добре запазени. Строителството на църкви е било спряно по време на турското робство, а повечето от действащите по това време църкви са били разрушавани най-вече от времето, защото била забранена тяхната поддръжка.

Друга трикорабна църква в стария Несебър е църквата Свети Йоан Кръстител, която е строена през единадесети век. Куполът й се поддържа от четири стълба. В нея има запазени фрагменти от фрески от тринадесети век.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати