Езеро Безбог

Езеро и хижа Безбог

Езеро Безбог се намира в Пирин. То е в Безбожкия циркус, на изток от връх Безбог. До езерото Безбог има три други, по-малки езера. Езеро Безбог е най-голямото езеро в Полежанския дял на планината Пирин.

Езерото се намира на 2239 метра надморска височина, голямо е деветнадесет декара и е дълбоко седем метра. За езерото се знае, че в него падат лавини, затова през зимата не е препоръчително да се минава около него. Водата, която се стича от езерото, дава началото на Безбожката река.

Безбожкото езеро и хижа Безбог

До езеро Безбог може да се стигне с лифт. Езерото е много красиво, разположено в подножието на връх Безбог и близо до хижа Безбог.

Връх Безбог е висок 2645 метра и е разположен на Полежанското странично било. Той е каменист гранитен връх, склоновете му към връх Полежан са каменисти, с малко хвойна по тях. В източна посока се простира Безбожкият рид. По този рид, който е известен като Малката душевадка, се минава от хижа Безбог до Попово езеро. В северна посока се намира Безбожката тумба – по-нисък връх, с височина 2263 метра. На запад склоновете на връх Безбог са почти навсякъде отвесни.

Езеро Безбог в Пирин

До върха може да се стигне от хижа Безбог, а и от седловината към връх Полежан. На върха има голяма каменна камара. Тя е свързана с древната легенда за името на върха, който е дал и името на езерото в подножието му. Легендата разказва, че бог Перун имал прекрасна дъщеря, която живеела сама до Самодивските езера.

Близо до нея живеел бог Бес, който бил решен да я открадне. Брат й Дженгал разбрал за намеренията му, убил го на върха на планината и го затрупал с камъни. Дъщерята на Перун много плакала за любимия си, за когото била съгласна да се омъжи и без да я краде, и така се образувало езерото Безбог.

Друга легенда за името на върха разказва, че по време на османското робство група турски войници заварили много моми да перат платна в езерото под върха. Тогава те ги изклали и заради безбожното клане върхът и езерото под него започнали да носят това име.

Пирин - Езеро Безбог

Хижа Безбог, която се намира близо до езерото Безбог, е сред най-модерните хижи в Пирин. Тя е построена за десет години, след като лавина сринала предишната хижа на склоновете на върха през 1971 година. Тогава се разминало без жертви. За да е безопасен престоят на туристите, новата хижа била изградена до езерото Безбог. Заради голямата височина и трудната достъпност на района почти всички материали за строителството на хижата са пренесени от коне.

До хижа Безбог се стига с лифт от хижа Гоце Делчев. След пускането на лифта е създадена най-дългата ски писта в България с дължина над четири хиляди и петстотин метра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати