Река Нишава

13.11.2011
Река Нишава

Река Нишава е река, която тече, през България и през Сърбия. Тя е приток на река Южна Морава, известна още като Българска Морава.

Река Нишава извира от връх Ком в Стара планина. След извора, в най-горното течение на реката, тя е известна като Гинска Река. Преди години се е смятало, че река Нишава получава началото си от драгоманската река Йежевица. Нишава тече покрай село Гинци, а след това тече през Годечката котловина.

Тя преминава и покрай село Разбоище. До реката минава разбоишкия манастир Въведение Богородично, който е сред малкото скални манастири у нас. Той е разположен точно в дефилето на реката. Обитателите на манастира използват реката за нуждите си, тъй като в манастира няма прокаран водопровод.

Река Нишава в Стара Планина

След село Разбоище река Нишава образува красив пролом, който се намира точно преди село Калотина. След Калотина Нишава пресича българо-сръбската граница и минава през Царибродско поле, както и през Пиротско поле. В река Нишава се влива река Темска. Реката е образувала красивата Сичевска клисура.

В Сърбия реката минава през градовете Пирот, Цариброд, Нишка баня, Бела паланка и Ниш. Смята се, че името на реката е дадено заради това, че тя свършва при Ниш.

Дължината на река Нишава на територията на България е четиридесет километра. Дължината на реката в Сърбия е сто петдесет и един километра. Реката е много красива, край нея през лятото се събират огромни водни кончета, които са една от атракциите на района за туристите.

3.6
Общо гласували: 12
5 3
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати