Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Брестската крепост

Брестската крепост

Нина 2Нина 2
Новак
748
Брестската крепост

Брестската крепост (Brest Fortress) се намира в Беларус (Belarus), тя е известна като паметник на отбранителната архитектура от деветнадесети век. Брестската крепост е разположена в западната част на град Брест. Тя е била издигната в средата на деветнадесети век на мястото на древно селище.

Мястото на строителството на крепостта било избрано заради стратегическото му положение. Създаването на фортификационни укрепления било предложено от водещи военни инженери през 1797 година. Проектът на крепостта, който бил разработен от екип руски военни инженери, бил утвърден едва през 1830 година. Първоначално започнало строителството на четири временни укрепления.

Брестската крепост

Централното укрепление, известно като Цитаделата, било построено на мястото на търговско-занаятчиийския център на град Брест, който бил преместен.

Южното укрепление било построено на мястото на Брестския замък, който по това време вече бил напълно разрушен. Северното укрепление било изградено на място, където се намирали градините на много жители на Брест. Върху мястото, където била изградена Брестската крепост, имало много църкви и манастири.

Някои от тях били изцяло разглобени и след това построени наново на друго място, а други били приспособени за нуждите на крепостния гарнизон. Манастир, известен като Белият дворец, бил преустроен в офицерски клуб. Друг манастир, който бил построен в началото на седемнадесети век, се превърнал във военна болница.

Преустрояването на временните укрепления приключило през 1842 година. Първият камък на крепостта бил положен на 01.06.1836 година, а самата крепост била завършена изцяло през април 1842 година. Общата площ на всички укрепления е четири квадратни километра, а дължината на главната крепостна линия е шест километра и четиристотин метра.

Главният отбранителен център била Цитаделата, която представлявала казарма на два етажа, с дължина километър и осемстотин метра. Стените й били построени с дебелина два метра. Цитаделата побирала дванадесет хиляди човека, като имало достатъчно помещения за бойно снаряжение и за голямо количество храна. Цитаделата била свързана с другите укрепления с помощта на мостове и големи порти. Някои от мостовете били въжени, други се вдигали и се спускали.

Покрай външната линия на крепостта имало издигнат земен насип с височина десет метра. Следвали канали с мостове, които водели далече от крепостта. В началото на съществуването си Брестската крепост била едно от най-съвършените крепостни укрепления в Русия. През 1864 година започнала реконструкция на Брестската крепост с цел модернизиране на укрепленията в съответствие с нарасналата артилерийска мощ.

През 1878 година бил утвърден план, според който укрепленията трябвало да се строят на три километра един от друг, и на същото разстояние от главната ограда на крепостта. В продължение на десет години се строили девет укрепления на първата линия. Във всяко едно от укрепленията се побирали двеста и петдесет войника и двадесет оръдия.

Дължината на отбранителната линия достигнала тридесет километра. Били построени специални мазета за барут. На шест километра от Брестската крепост през 1914 година била издигната втора отбранителна линия с укрепления. Строителството и реконструкцията на укрепленията на крепостта не били завършени до началото на Първата световна война.

През 1915 година руското командване евакуирало гарнизона и дало заповед за взривяване на част от укрепленията, за да бъде избегнато обкръжение. През 1918 година на територията на Цитаделата бил подписан историческият Брестски мирен договор. През 1921 година крепостта станала част от територията на Полша.

През 1939 година част от крепостта била разрушена от немски войници. Увеличаването на мощта на армиите превърнало Брестската крепост в не чак толкова силно укрепление. На 22.06.1941 година гарнизонът на крепостта бил сред първите, които поели удара на немската окупация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати