Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Мостът Риалто във Венеция

Мостът Риалто във Венеция

Нина 2Нина 2
Новак
748
Мостът Риалто във Венеция

Мостът Риалто (Rialto) е една от най-големите забележителности на Венеция (Venice). Той е най-известният мост, който е прехвърлен през Големия Канал (Grand Canal). В този район, който преди векове е бил пазар за храни, винаги е имало мост. Първоначално той е бил направен по най-лесния начин с използване на лодки, а след това е направен масивен дървен мост от две рампи с мобилна секция в средата, за да може мостът да се отваря на две, когато преминават кораби под него.

През 1310 година мостът изгорял при пожар, но бил възстановен. През 1444 година дървеният мост рухнал от тежестта на огромна тълпа, която се събрала, за да гледа как минават през канала богаташи и след това отново е бил изграден.

Днес мостът Риалто представлява каменна арка, която е изградена под надзора на Антонио да Понте (Antonio da Ponte) в периода между 1588 и 1591 година. За проекта на моста се борили известни творци, сред които се откроявало името на Микеланджело (Michelangelo), но неговият проект бил отхвърлен. Интересен е фактът, че Антонио да Понте, който създал моста Риалто, е чичо на друг известен венецианец - Антонио Контино (Antonio Contino) - създател на не по-малко известния Мост на въздишките във Венеция.

Мостът е бил истинско предизвикателство за създателите му, тъй като трудно е могъл да бъде изграден като стабилна конструкция, още повече, че дълбочината на морското дъно е била доста сериозна. Мостът, който по външен вид в много отношения напомня структурата на предишния дървен мост, е направен от две рампи, с магазинчета на всяка страна, които са покрити.

Когато Венеция е била морско пристанище, което е служело за основен търговски пункт, големи кораби спирали, за да разтоварят и продадат своя товар и да натоварят нов. Венецианците купували коприна и подправки от Ориента, и предлагали текстилни и метални предмети.

Днес мостът Риалто е една от най-посещаваните забележителности на Венеция. Той е един от вечните символи на града и една от най-често сниманите забележителности. Мостът представлява елегантно огъната мраморна дъга, която е дълга 28 метра, а най-високата му точка се намира на 7.5 метра над водата.

Мостът Риалто

До 1854 година мостът Риалто бил единствената възможност за прекосяване на канала, докато не бил построен мостът Академия (Accademia) през 1854 година.

Масивната арка на моста Риалто е била построена върху 12 000 дървени подпори, които са били използвани за укрепването на дървения мост.

В магазинчетата на моста Риалто могат да се купят много интересни предмети и туристите не пропускат да посетят известната забележителност на Венеция. Тук може да се купят италиански бижута, текстил и прочутото стъкло от Мурано (Murano). Смята се, че пазаруването на моста Риалто излиза доста скъпо, но затова пък дарява туристите с невероятно изживяване.

За съжаление мостът се състои предимно от стъпала, което го прави истинско предизвикателство за по-възрастните туристи и за такива с патерици и инвалидни колички.

Според легендата целувката под най-известния венециански мост е залог за дълга любов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати