Охридското езеро

07.01.2013
Бряг на Охридското езеро

Охридското езеро е най-голямото и най-красивото от трите тектонични езера в Македония. То е дълго около 30 км и дълбоко около 288 метра, което го прави най-дълбокото езеро на Балканския полуостров и на седмо място по дълбочина в Европа. По площ то се подрежда на второ място на Балканите, предвождано от Шкодренското езеро.

Намира се в планинска област на границата между Македония и Албания, като по-голямата част от него се намира в Македония. Там имат излаз градовете Охрид и Струга, в които са разположени най-престижните македонски курорти, а в албанската си част - град Поградец.

Охридското езеро е на достолепна възраст- смята се, че е на възраст между 2 и 3 милиона години, което го провъзгласява и за едно от най-старите.

Неговите необичайно чисти и бистри води, заедно със заобикалящите го красиви планини го правят една от най- желаните атракции за туристи. Освен с бистрите си води, то е известно и с това, че никога не замръзва.

Охридското езеро от Св. Йоан Канео

Макар езерото да се пълни с вода от три реки, повечето от водата му идва от друго езеро - Преспанското езеро, което се намира от другата страна на планина Галичица.

Охридското езеро представлява един природен феномен, тъй като в него се влива малка река, чиито води никога не се сливат с тези на езерото и тя запазва контура си дори навътре в езерото. Температурата на водата й също се запазва доста по-ниска от тази на езерото.

Със своята уникална флора и фауна Охридското езеро е един от най-прелестните европейски резервати. Повечето от растителността и животинските видове, които могат да се срещнат тук, са уникални за Охрид. Най- известни сред тях са двата вида пъстърва, наречени letrica и belvica.

Други уникални създания в Охридското езеро са два вида змиорки и т.нар. риба плашица, от чиито люспи се изработват небезизвестните охридски перли. Това разбира се не са истински перли - люспите на този вид риба се смилат и се получава сребриста маса, от която всъщност се оформят седефите.

Охридското езеро

Тези невероятни бижута се произвеждат по таен метод, който се предава от поколение на поколение и технологията за производството им се знае само от две стари фамилии - Милеви и Талеви. Никъде извън Охрид не можете да си купите тези украшения, тъй като има забрана за изнасянето им. Това обяснява и факта, че магазините на тези две фамилии са сред най-престижните и най-скъпите в околността.

Спортният риболов привлича много риболовци от цяла Македония, Европа и дори от целия свят.

През 1980 Охридското езеро е защитено и обявено от ЮНЕСКО за световно културно и природно богатство.

Днес Охридското езеро е поставено пред сериозни проблеми, свързани със замърсяването му. То сменя водата си изцяло през около 60 години, което доста отслабва пречиствателните му механизми. Най-големият проблем, стоящ пред езерото, е замърсяването му с фосфор и бактериалното замърсяване с отпаднали води. Днес се полагат усилия за усъвършенстване на канализационната система в македонската му част, но проблемите със замърсяването в албанската остават нерешени.

Охридско езеро

Като цяло забележителностите, които не бива да пропуснете, отивайки до Охрид и до Охридското езеро са:

- Манастирът на Св. Наум, който е една от най-посещаваните дестинации в цяла Македония. Построен е около 900 г. от един от учениците на Кирил и Методий - Наум, поради което носи и неговото име;

- Храмът Св. София в Стария град, който вероятно е издигнат още по времето на цар Борис І след като са покръстени българите;

- Самуиловата крепост, която е с невероятна гледка към града и езерото и която е била столица на България по време на царуването на Самуил;

- Билянини извори, представляващи естествен минерален извор край град Охрид, с чиито лечебни свойства са свързани множество български поверия и легенди;

- Храмът Свети Климент и Пантелеймон, намиращ се на хълма Плаошник;

- Църквата Св. Йоан Канео, под чиито скали обикновено тръгват разходките с корабче или лодка по Охридското езеро;

- Античен амфитеатър, който датира от около 200 г.пр.Хр.

3.5
Общо гласували: 11
5 2
4 2
3 7
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати