Шкодренско езеро

08.01.2013
Шкодренско езеро

Шкодренското езеро (Skadar Lake) се намира на границата на Черна Гора с Албания, като по-голямата част от него е разположена в Черна гора. То е известно и като Скадарско езеро или езеро Скадар и е най-голямото на Балканския полуостров. Със своите 391 кв.км., то е не само забележително по размерите си, но е уникално и заради изключителното разнообразие на фауна, поради което територията и бреговете му, намиращи се в Черна Гора, са обявени за национален парк през 1983.

В Шкодренското езеро се влива река Морача, която изтича през река Бояна (с дължина 32 км.) в Адриатическо море. Минавайки през наскоро изграденият Созински тунел, езерото се намира само на 20 мин. разстояние от морето. Две трети от Шкодренското езеро принадлежат на Черна Гора, което се равнява на около 40000 хектара.

Интересното за езерото е, че на много места дъното му е под морското равнище. Тези места са наричани "очи" и са открити около 30 такива. Най-дълбокото око е наречено Радус и е на дълбочина от 60 м. и е изключително богато на риба.

През лятото размерът на езерото е 370 кв.м., а през зимата нараства до 540 кв.м., осреднено това прави 475 кв.м. Шкодренското езеро е дълго е 44 км., а ширината му е 13 км.

Река Морача на Шкодренското езеро

Шкодренското езеро е разделено на няколко видимо различни и уникални области. Това са Велико езеро (Veliko blato), Малко езеро (Malo blato), Вуко езеро (Vucko blato), напоителната долина на река Crnojevic, хотелският бряг и речния басейн на Горното езеро.

Езерото е със свободно течащи води. То е невероятно значима хидрологична местност и е важен физико-географски феномен. Най-голямото количество вода, 62%, идва от река Морача и нейните ръкави. Студените води, които донася реката съдържат много седименти, които помагат за бистротата на езерото. В Албанската част, в местността Малко езеро, се вливат и много сезонни рекички.

За обогатяването на водите на Шкодренското езеро играят голяма роля и подпочвените води, които са около 30% от общата вода. От езерото изтича само река Бояна, която е директната му връзка с Адриатическо море.

Флората на Шкодренското езеро обхваща много средиземноморски и континентални видове, включващи над 25 редки и застрашени от изчезване типове. Особено разпространени са белите и жълтите водни лилии, както и бамбук. Именно той привлича огромното разнообразие от птици тук.

Езерото Шкодра

Шкодренското езеро представлява едно екологично царство, тих оазис и място за личен контакт с природата. Сред езерата в Европа то има най-големия резерв от над 50 вида риба. То е дом и на 280 вида птици, някои от които са в списъка на застрашените от изчезване. Тук често могат да се видят и пеликани, които са изключително рядко явление за Европа.

Районът на Шкодренското езеро е област, която посетителите на Черна Гора трябва задължително да видят, за да разберат, че такова място наистина съществува. То е изключително атрактивна дестинация поради природните си богатства, лесно достъпно е и по вода и по суша, и предлага целогодишно различни видове туризъм:

- наблюдаване на птици

- екскурзии до исторически забележителности (като замъкът на Църнойевци от 15в. и останките на църквата "Св. Джордже"), - спортни забавления

- наблюдаване на намиращите се наоколо пещери

- множество събития и фестивали.

3.9
Общо гласували: 9
5 3
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
митко
митко
16.03.2014 13:50
мнгоо яко човееееек
0
1