Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещера Постойна

Пещера Постойна

Нина 2Нина 2
Новак
748
Пещерата Постойна

Пещера Постойна (Postojna), известна и като Постойнска яма (Postojnska jama) се намира в близост до град Постойна в Словения (Slovenia). Пещерата, която е с дължина над 20 000 метра, е била създадена от река Пивка (Pivka), която тече в района и преминава през част от пещера Постойна.

Пещерата Постойна представлява цяла система от карстови пещери. Пещерата Постойна е едно от най-често посещаваните от туристи места в страната. В самата пещера има железопътни релси, инсталирано е осветление, за да могат туристите да разгледат всички детайли.

Пещерата Постойна се смята за истинско чудо на природата и е част от забележителностите, които са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Пещерата привлича много туристи, които искат да разгледат сложната система от малки и големи зали, както ги наричат местните, сталактите, сталактоните и сталагмитите, с които е известна пещерата.

Сталагмитите в пещерата са се образували за повече от 100 хиляди години. Известно е, че сталагмитите увеличават дължината си с около десетина сантиметра на всеки сто години. Някои от сталагмитите са направо огромни и е ясно, че за създаването им са изминали много векове.

Постойна

Образуванията в пещерата все още се изследват, всяка година изследователите откриват нови части на пещерната система, за които дори не са подозирали.

За пръв път пещера Постойна е спомената в писмен документ през седемнадесети век. В началото на деветнадесети век пещерата е била изследвана от местни ентусиасти и след това е била посетена за пръв път от любители на тези забележителности.

Оттогава туристическите групи не са спрели да пристигат в района. За кратко време пещерата станала много популярна. Местните жители започнали да изкарват своя хляб, като станали екскурзоводи на туристите и ги придружавали в пещерата, докато им разказвали интересни истории, свързани с нея.

Замъкът Предяма, пещерата Постойна

В края на деветнадесети век пещерата е била осветена с помощта на електричество. По това време е създадено и първото влакче за туристи, което преминава през пещерата по специално инсталирани релси. Това е първата пещерна железопътна система в целия свят.

Посетителите на пещера Постойна могат да разгледат едва пет километра от нея. Останалата част все още не е пригодена за посещения от туристи.

В пещера Постойна може да се видят много интересни представители на земноводния вид протеус (Proteus), които обитават пещерата. Туристите могат да разгледат цял аквариум, пълен с представители на този интересен вид, тъй като вероятността да ги видят случайно е доста малка.

В пещера Постойна има специална туристическа пътека с осветление, по която туристите могат да се движат на групи, за да разгледат интересните образувания в пещерата.

Залите в пещерата са високи до няколко десетки метри. В пещерата има много бетонови мостове, които са създадени, за да облекчат достъпа на туристите от една в друга зала.

Една от залите е известна като Концертната зала, където се организират концерти на известни изпълнители. Залата е известна с невероятната си акустика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати