Пале дьо Жюстис в Париж

24.04.2013
Пале дьо Жюстис

Пале дьо Жюстис (Palais de Justice), което в превод означава Дворецът на правосъдието, се намира в центъра на Париж, Франция. Разположен е в район Ил дьо ла Сите (Lle de la Cité) и заема около една трета от острова на река Сена. В Пале дьо Жюстис се намират най-важните институции на френското правосъдие.

Париж е не само столица на Франция, но и седалище на Президентството, на Управлението и на двете камари на френския парламент - Сената и Народното събрание. Градът е разделен на 20 района, които по имена се въртят спираловидно от вътре- навън. Париж има население от 2 100 000 души, което я прави най-гъстонаселената столица в Европа.

На мястото на острова на Сена, на който се намира и Дворецът на правосъдието, се издигат дворци и паметници още от времето на галите, римляните и меровингите. Островът е голям около 17 ха и е географския и историческия център на френската столица. На тези територии е имало жители още през 3 в.

Дворец на правосъдито

На мястото, което заема днес Пале дьо Жюстис се е намирал друг дворец на име "Palais de la Cité", който в периода 10-14 в. се е използвал за кралска резиденция. Днес от него са се запазили само сградата Консиержи (Conciergerie), която е през годините е служила и за резиденция, и за затвор и Сент Шапел (Sainte-Chapelle), сградата на кралския параклис. Днес и двете сгради са с отворени за посетители врати и са превърнати в музеи.

Царуващият тогава крал Карл Пети решава да се премести в Hotel Saint-Paul и след като дворецът остава свободен дава нареждане там да бъдат настанени органите на властта - парламента, сметната палата и кралските канцеларии.

По време на управляването на Лудвиг 16-ти частите между Консиержи и Сент Шапел са разрушени вследствие на пожар, което довежда до реконструиране на главния вход на двореца. То се извършва през периода 1783- 1786 г.

По време на Френската революция Пале дьо Жюстис е превърнат за две години в трибунал на революционерите.

В годините на реставрацията във Франция, Дворецът на правосъдието се оказва прекалено малък, за да се настанят новосъздалите се служби и се стига до предприемане на първите промени, свързани с огромната постройка. Решава се да се построят допълнителни сгради до палата.

След направен конкурс е нает известният тогава архитект Jean-Nicolas Huyot, който със своите майсторски ръце успява да направи мащабен проект, който да не нарушава целостта и хармонията с останалите кралски постройки.

През 1840 г. главният архитект умира и довършителните работи са възложени на архитектите Louis Joseph Duc и Honoré Daumet. Дворецът е построен в пълния си блясък едва по времето на управление на Наполеон Трети. Работите по двореца още били в ход при разпадането на Втората република на Франция.

През 1871 г. в следствие на пожар се унищожава работа, продължила 25 години. През 1879 г. единият от главните архитекти Joseph Duc умира и за завършването на замъка се смята за дело на Daumet, който след 1883 г. започва да оправя фасадата след пожара.

Днес Пале дьо Жюстис се издига над острова на Сена с целия си блясък и приканва туристи от всички краища на света да дойдат да го разгледат - спомен, който ще им остане завинаги.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати