Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещера Алистрати

Пещера Алистрати

Пещера Алистрати

Пещера Алистрати (Alistrati) или Алистратис (Alistratis) се намира в местността Петрото, до село Алистрат, Гърция. Като една от най-големите европейски пещери тя е ценен туристически обект за гръцката държава. Може да бъде посетена от хора от различни възрасти, включително и от деца, и от хора с двигателни затруднения, тъй като е разположена хоризонтално и е снабдена с всички необходими за лесния й достъп съоръжения.

До пещера Алистрати и до величествения пролом на река Драматица (известна и като река Ангитис), който също и туристически обект, може да се стигне от Кавала през Драма или от Солун, като се мине през Аспровалта или Серес. По-краткия път е през Серес, разстоянието е 50 км. До Кавала е 65 км.

Смята се, че пещера Алистрати е на 2 млн. години, но е открита едва през 1959 г., когато местни жители тръгват на лов за диви гълъби. През 1975 г. тя е записана в Гръцкото Спелеологично дружество и благодарение на множеството постъпления на председателите Д. Хаджиставрос, С. Бараку, Е. Дурлиу, К. Каваджидис и Омилядис Панайотис, както и на общинските съветници, тя е официално открита през 1998 г.

Алистрати

Площта, която заема пещера Алистрати е 25 000 кв. м., а общата дължина на галериите й, които са благоустроени, е 3000 м. В нея посетителите ще останат в захлас от невероятната пещерна украса, изразяваща се в огромни и с различен цвят сталагмити и сталактити. Има няколко синтрови езера и корали.

Разполага с пещерни рисунки, показващи човешкия начин на живот от преди около 2500 години. Любопитни са изображенията на животни и растения, които са непознати за нас. Пещерата е дом на огромен брой прилепи и на уникални микроорганизми, сред които и Alistratia Beroni- обитател, смятан за уникален от учените.

Поради много малкото на брой отвори пещера Алистрати поддържа целогодишно почти еднаква температура, която е в рамките на 15-17 градуса по Целзий, така че не се налага да си взимате специално облекло.

Сталактити в Алистрати

Интересен факт е, че поради огромния брой на прилепите, които живеят в пещерата, учените са установили, че от изпражненията им може да се прави "гуано"- важна суровина за произвеждането на ценна тор.

Пещера Алистрати заедно с още четири пещери образуват подземната система на река Драматица. Към системата влиза и пещера Маарата, намираща се при изворите на реката и смятана за една от най-забележителните.

Работното време на пещера Алистрати е от 9 до 21 ч. през летния сезон и от 9 до 18 ч. през зимния сезон. Уникалната флора и фауна на заобикалящият я свят очарова всеки неин посетител и не бива да се забравя, че тя се намира само на 100 км. от гръцката ни граница.

За улеснение на посетителите гръцкото правителство е организирало и туристически обиколки с влакче. Пътят криволичи около лъкатушенията на река Драматица и продължава около един час. Можете да си направите снимка за спомен с някои от най-рядко срещаните представители на растителния и животинския вид и да се наслаждавате на прелитащите над вас орли и соколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати