Онежко езеро

Езерото Онега

Онежкото езеро или езеро Онега (Lake Onega) се намира между Ладожко езеро и Беломорието, Северозападна Русия. То е едно от най-известните езера по света, второ по големина е в Европа и на него се намира прочутия остров Кижи, съхранил шедьоври на руската архитектура, обявени за паметник на културата от ЮНЕСКО. Разгърнатата му площ е 9 720 кв. км., дълго е 248 км. и достига дълбочина от 116 м.

Северните и северозападните му брегове са стръмни, високи и скалисти, покрити с гори. В тази част на езерото са разположени повечето от островите му, които са общо 1650 на брой.

Южните му брегове са по-тесни и плитки, предимно блатисти. Често се случва в тази част водите на Онежкото езеро да преливат. Средната годишна стойност на водата е 60 м, но тя варира в зависимост от сезона и климатичните условия.

В езеро Онега се вливат над 50 реки, а неговите води отиват към река Свир.

Поради студения климат в областта, водите на езерото замръзват през зимата. Само централната му част понякога остава незамръзнала. Малките заливчета, както и частите към брега започват за замръзват още през ноември, а размразяването започва април или май месец.

Онежко езеро

Езеро Онега играе изключително важна роля във вътрешните и външните превози, тъй като е свързано, както с Балтийско море и Бяло море, така и с река Волга. Това са водните транспортни пътища Бяло море-Балтийски канал и Волго-Балтийски канал, по които минават товари от Финландия, Дания, Швеция и Германия.

Поради цветът на земната почва цветът на водата на Онежкото езеро изглежда жълтеникаво кафяв. То е много богато на флора и фауна. Негови обитатели са над 40 вида риба, сред които и доста ценни и скъпо търгувани екземпляри. Често могат да бъдат уловени от рибарите костур, платика, сьомга и сьомгови риби, щука, бабушка и бяла риба.

Освен като важен транспортен път, приятно място за отдих и риболов, Онежкото езеро разполага и с едно закътано островче, на което могат да се видят архитектурни шедьоври от историята на Русия, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Това място се намира на остров Кижи, разположен в северната част на езеро Онега, Карелия. То се нарича Музей на открито Кижи и предлага на своите посетители образци на старата дървена архитектура, както и едни от най-изкусно изработените църкви, които са популярни по цял свят.

Онежко езеро

Смята се, че първите заселници в Кижи идват през Ранното средновековие, около 10-11 в. Учените предполагат, че мястото е използвано за езически обреди, тъй като "кижат", откъдето идва и името на острова, в превод означава "бурно и бясно веселие". Около 3 века по-късно на острова се заселват много руснаци от Новгород и Псков, от които са останали ценни глинени съдове, изложени днес в експозицията "Археология на Кижи.

Днес могат да се видят само две от общо 44-те селца, съществували някога на острова. Къщите им са обявени за архитектурни паметници и влизат в рамките на музея Кижи, който притежава колекция от 89 сгради.

Може би най-силен интерес у туристите будят величествените църкви, със своите позлатени кубета. Най-озвестен екземпляр сред тях е църквата "Преображение", която е истински шедьовър на северната дървена архитектура. Тя е с 22 позлатени кубета, които променят цвета си в зависимост от смяната на деня с нощта.

Според легенда тя е дело на майстора Настор, който след като я завършил, погледнал своето творение, хвърлил брадвата си в Онежкото езеро, заричайки се: "Не е имало и никога повече няма да има друга такава като нея! "

За да стигнете до остров "Кижи" и да разгледате уникалния музей на открито, можете да вземете круизен кораб от Петрозаводск, който се намира на около 68 км. Цената на билета за кораба е около 120 лв., включващо отиване и връщане. За деца е на половин цена. Има и малки корабчета, които тръгват от Финландия, а през зимата поради замръзването на Онежкото езеро, до острова може да се стигне само с хеликоптер.

Входната такса за музея на открито е около 30 лв. Можете да отседнете в приветливия хотел, намиращ се на брега на Онежкото езеро. Той ще ви предложи уникални панорамни гледки към водите на Онега, както и вкусна домашна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати