Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещера Утробата

Пещера Утробата

Нина 2Нина 2
Новак
748
Утробата

Пещера Утробата (Utrobata), която е служела като тракийско (Thracian) светилище, се намира до град Кърджали (Kardzhali). Пещера Утробата е много близо до село Ненково (Nenkovo), в планината Родопи (Rhodopes). В близост до пещерата извира река Перперешка (Perpereshka).

Пещерата, която е наречена Утробата заради приликата си с женска утроба, е с много интересно оформен вход – той представлява висок над три метра тесен процеп. Широчината на процепа е около два метра. Смята се, че този процеп, който е оформен по естествен начин от различни природни процеси, след това допълнително е бил разширяван, за да могат да преминават хора през него.

Пещерата Утробата също е била дълбана допълнително, за да е по-голяма. Първоначално тя е била дълга само шестнадесет метра. След това била издълбана с големи усилия от страна на траките.

Пещерата Утробата е дълга около двадесет метра и в дъното й има малък каменен олтар, който най-вероятно е издълбан от траките. Той е висок над един метър и в него има дупка, която се стеснява към центъра си.

През пукнатина в горната част на пещерата Утробата по обяд всеки ден в нея навлиза слънчева светлина под формата на тесен светъл лъч. Траките са изпитвали огромно уважение към това място, тъй като в деня на пролетното слънцестоене този лъч влиза точно в центъра на дупката на в олтара и остава там две-три минути, през които потрепва.

По време на зимното слънцестоене явлението се повтаря и лъчът осветява целия олтар. Това, според древните траки, които са ползвали пещерата за светилище през десети век преди новата ера, символизирало сливането на Слънцето и скалата. Не е известно да е била откривана друга такава пещера в целия свят, макар да е известно, че траките са използвали за светилища пещери с формата на утроби.

Те изпитвали огромно уважение към плодородието и към момента на оплождането на женската утроба и създаването на нов живот. Смята се, че именно в такива пещери с формата на утроби са се осъществявали тържествени церемонии, ръководени от млади тракийски мъже. Според непотвърдени данни в церемониите са участвали млади момичета. Това били тайнствени церемонии, които били посветени на култа към плодородието.

Пещерата Утробата е интересна не само защото е била светилище и е с формата на женска утроба – тя се стеснява към вътрешността си, а и защото по стените й се стича вода през цялото време. Това допринасяло още повече за оприличаването й на женска утроба, тъй като стичащата се по стените й вода символизирала вечно възраждащия се живот.

До пещера Утробата има малко изворче, но тъй като в близост няма места с питейна вода, се препоръчва на туристите да се запасяват с вода, когато поемат по пътя към пещерата.

Пещерата Утробата е открита едва преди десетина години, след като в продължение на десетилетие изследователи на тракийските култове са обикаляли района, тъй като знаели, че подобно място съществува. Местните жители обаче дълго време не продумвали и дума за тази пещера, тъй като не искали тя да бъде комерсиализирана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати