Дакийски крепости

Дакийски крепости

Дакийските крепости са разположени в планините Оръщие (Dacian fortresses of the Orastie Mountains), Румъния. Те са част от Дакийското царство и са построени в периода 1 в. пр. н. е. - 1 в.сл. н. е. Те са шест на брой и носят имената Сармизеджетуса, Блидару, Пятра Рошие, Костещ, Къпълна и Бъница, като Сармизеджетуса представлява най-голям интерес за историците. Построените в стил мурус дакиус крепости са вписани в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 1999 г.

Румъния е страна с древна история. Тя предлага на посетителите си огромно разнообразие от древни исторически обекти. Макар и често смятана просто за земята на граф Дракула, тя крие в себе си множество добре запазени крепости и дворци – някои, датиращи от времето на саксонците, други – от Кралство Дакия.

Днес Дакийските крепости, разположени сред красивата природа на планина Оръщие, привличат все по-голям брой туристи и се превръщат в една от най-посещаваните дестинации в Румъния.

Дакийски крепости, планината Оръщие

Шестте крепости са построени за защита срещу римските нашествия и са оформили отбранителната система на Дечебал- последният цар на даките. В началото на 2 век са завладени от римляните и влизат в териториите на Свещената Римска империя.

Уникалното в крепостите е не само архитектурното им многообразие, но и нестандартното преливане на различните културни и архитектурни влияния на Европа от късната желязна ера и класическият период.

Могъщата и новаторска държава на даките притежава невероятен архитектурен стил, който може и днес да бъде видян сред добре запазените руини на крепостите. За съжаление те често са обект на иманярство и част от древните предмети, намерени в района, отдавна вече са изнесени извън страната.

Дакийски крепости в Румъния

Най-важната крепост от шестте е цитаделата Сармизеджетуса. Тук навремето се е намирала столицата на Дакия. Сред запазените елементи от цитаделата са каменните стени, останките от дакийските светилища и руините на древните порти. Тук римските археолози са открили огромен комплекс, за който се предполага, че не е само военно укрепление, но е служил и като място за живеене на дакийците.

Дакия била независима държава, а Сармизеджетуса - нейният политически, религиозен и военен център. Намерени са 75 огромни зали, които са свързани с тайни тунели и коридори. Подземният град на тракийското племе заема площ от 200 кв. км. Освен като резиденция на Дечебал, Сармизеджетуса е служел и

Дакийски крепости в планината Оръщие

като резиденция на много други дакийски царе.

Когато се появяват римляните градът е сринат до основи. Дечебал се самоубил, а дакийците са избити. В историята те остават като едно от малкото племена, чието изчезване не може да бъде документирано, тъй като няма писмени източници за него. Заедно със смъртта на Дечебал умират и тайните на дакийското племе.

При стъпването на власт на Чаушеску в областта на Дакийските крепости се изгражда мащабен мемориал, който да напомня за древния тракийски център. Създава се и етнографски музей, в който могат да бъдат разгледани много ценни предмети и орнаменти, запазили се от времето на желязната епоха.

И днес в областта на Дакийските крепости продължават да текат археологически разкопки. Историците все още таят надежда, че тук могат да бъдат открити ценни доказателства, показващи как цял един народ изчезва. Засега даките остават историческите книги като горд и войнствен народ, който вместо да се предаде и да се надява на милостта на завоевателите, предпочита смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати