Висящото езеро

20.06.2013
Висящото езеро, Колорадо

Висящото езеро (Hanging Lake) се намира в щата Колорадо, САЩ. Освен с изключително красивата гледка, която предлага, то е известно и като любимо място за любителите на скалното катерене.

Като цяло в света има няколко висящи езера, които се наричат по този начин, защото се намират на стръмни скали и изглеждат точно все едно са оставени да висят свободно във въздуха. Висящото езеро в Колорадо е разположено в Гленнуд каньон на висок и стръмен склон.

Не е ясно кога точно е открито Висящото езеро, но според легендите, още когато земите тук са били най-вече известни сред златотърсачите и когато река Колорадо била популярна като Великата река, тук се появил мъж, който също бил запален златотърсач и попаднал на мъртъв кон, който лежал в дерето.

Смята се, че оттук идва и името на притока Мъртъв кон (Dead Horse Creek). Озовавайки се до задната страна на езерото, мъжът бил истински смаян от разкрилата се пред него гледка. Висящото над скалите езеро била най-невероятната гледка, която той бил виждал. Смята се, че именно той е кръстил езерото Висящото езеро.

Висящото езеро е с ясни и бистри води. Бреговете му са покрити с шуплест варовик, натрупан на пластове. Той се е появил тук от река Мисисипи или по-точно от едно образувания в нея, наречено Leadville. Въпреки, че водите на езерото са чисти, къпането в него е забранено. За това дали се спазва забраната, следи Горското дружество и има солидни санкции за нарушителите.

Причина да се забранява къпанено и плуването в примамливите му води, е че от жлезите на човешката кожа се отделят мазнини, които способстват за ерозията на варовиковия слой. Тази забрана цели запазването на езерото в същия му вид без да се нарушава неговата естествена среда.

Висящото езеро САЩ

Висящото езеро е любима туристическа дестинация за местните жители. Първоначално районът бил частна собственост, която по-късно е закупена от Гленууд Спрингс. След 1910 г. Висящото езеро започва да придобива популярност и хора от целия регион идват да почиват в района и да се насладят на невероятната гледка, която се разкрива от стръмните скали около него.

Районът се превръща и в предпочитано място за хора, които са любители на скалното катерене и предпочитат по-късите маршрути. След като се превърнало в такава атракция, властите пускат част от района на пазара, за да може да бъдат изградени заведения, в които хората да отсядат. През 1940 г. тук се построява първото кафене и първата почивна станция.

След започването на работата по магистрала I-70 през 1968 г. районът на Висящото езеро става много по-лесно достъпен и бързо се превръща в най-желаната туристическа дестинация в местността. Пътеката до Висящото езеро, както и самото езеро са под егидата на Горските служби от 1972 г.

До Висящото езеро можете да стигнете само по пътеката, разположена до магистрала I-70. Тя се намира в основата на Гленууд каньон и е най-добре ако имате предводител, защото е трудно откриваема. Ако объркате пътя лесно можете да се озовете зад езерото и да пропуснете величествената гледка. За да сте сигурни, че сте на прав път, трябва да следите притока на Колорадската река Dead Horse Creek.

Трябва да спазвате посока изток по магистралата. Ако се объркате и тръгнете на запад, ще минете през тунел, който ще ви отведе на няколко километра в обратната посока и ще пропуснете Висящото езеро. Ако това се случи, трябва да следите за табела Shoshone. Малко след като я подминете ще се озовете от задната част на езерото, т.е. на изхода му.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати