Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Златни мини Лас Медулас

Златни мини Лас Медулас

Златни Мини Лас Медулас

Златните мини Лас Медулас (Las Medulas)се намират в близост до градчето Портофино, регион Ел Биерзо, Северозападна Испания. Този впечатляващ природен феномен, който някога е бил най-важната римска мина е включен в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Не е ясно кога точно е открито златото, но се знае, че е сред първите познати на човека метали. Заради уникалните свойства на жълтия метал и невероятни му блясък, той се превръща в земен символ на Слънцето. След като около 700 г. пр. н. е. са били отсечени първите златни монети, златото се превръща в световна разменна единица и измерител за богатството. В Римската империя хиляди хора са работили неуморно при нечовешки условия, за да трупат този метал в хазните на своите господари.

Лас Медулас

Тогава се появяват златните мини Лас Медулас- най-богатите на залежи в цялата Римска империя. Днес те са особено ценени заради невероятната изобретателност, с която навремето се е добивало злато от тях, но в същото време са и един от многото примери как човешката ръка унищожава природата. А причина за това са римляните и тяхната треска за злато.

Някъде около 1 в. когато северозападната част на Испания е била под римско управление, се откриват и златните находища в тези планини. Проблемът е обаче, че те се намират надълбоко в недрата им и е нужно да се измисли нов иновационен подход, с който да може ценният метал да се изкара навън. Римляните решават да използват метода на хидравличната сила.

Прокопават се множество канали навътре в планините, огромни резервоари и дълги тунели, с които те буквално да "измият" планините. В резервоарите се събирала изворна и дъждовна вода, както и разтопена от снеговете. Тя била откарвана по изкопаните канали до самите мини. Поради високото налягане на водата, тя буквално промивала планините, изкарвайки много пръст навън. Тя се пренасяла в подножието на планината, където се пресявала и се отделяли златните жилки.

Системата заработила отлично и започнали да се изкопават канали още по-навътре в недрата на планината. Повечето от тях достигат 100 км. Иновационната технология става много известна из цялата Римска империя.

Мини Лас Медулас

Това, което отличава златните мини Лас Медулас е, че за прокопаването на дългите канали не е използвана насилствено робската работна ръка. В тях са копали хората от римската армия, които постигат наистина изглеждащи напълно невъзможни резултати.

Днес ако не знаете историята за златните мини Лас Медулас, ще видите само загадъчната природа, която е прикрила следите, оставени по осакатената планина. Разхождайки се обаче около многобройните тунели на Лас Медулас ще можете да изпитате и възхищение за това колко борбено е човечеството в осъществяване на своите цели, макар в случая да е просто за забогатяване.

В края на 2 в. в монетната система на Римската империя настъпват промени. Тогава стойността на златото намалява и постепенно се обезценява. Това довежда до катастрофални резултати, включително и за испанските мини. Някогашната най-важна мина в Римската империя е изоставена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати