Каса Батийо

Каса Батийо

Каса Батийо (Casa Batllo)се намира на оживения булевард Пасео де Грасия (Paseig de Gracia) в Барселона, Испания. Тя е дело на най-великия архитект на 20 в.- Антонио Гауди, който ненапразно е наричан Светеца на Барселона. Със своята уникална архитектура без нито един прав ъгъл и с фасадата си на морски дракон, тя е призната през 2005 г. от ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Гауди е нает от текстилния магнат Хосе Батийо да реставрира имота му и да го направи така че да прилича на морско чудовище. Батийо осъзнава, че няма по добър архитект за тази цел, тъй като Гауди вече бил известен със своя модернистичен и екстравагантен стил.

Освен това архитектът е популярен и като човек, запленен от природата и идеята за превръщането на една неугледна кооперация в морски дракон определено му допада. Важен фактор тук е и богатството на семейство Батийо, които не предоставят никакви финансови пречки на Антонио Гауди да разгърне и да докаже за пореден път таланта си.

Работата на Гауди започва през 1905 г. и завършва през 1906 г. Резултатът е наистина впечатляващ и хората започват да наричат Каса Батийо "Къщата на костите". Цялата фасада на жилищната сграда е във формата на морски дракон, покрит с люспи.

Колоните, са направени под формата на кости, а балконите изглеждат като черепи. Предполага се, че те пресъздават жертвите на морското чудовище. Над покрива на сградата има причудлив кръст, който символизира Свети Георги, покровител на Барселона.

В целия външен вид на Каса Батийо си личи усета на Гауди към детайлите и как може от всеки елемент да се сътвори истинска история. Впечатляващо в цялата конструкция на къщата е, че както в интериора й, така й в екстериора й няма прави ъгли. Това отново се дължи на дълбокото му преклонение пред природната красота, в която прави линии рядко се срещат.

Каса Батийо, Барселона

Освен това няма никакви еднакви елементи - всички балкони и колони се различават една от друга. Силно впечатление прави и самия покрив, със своите сини керемиди, приличащи на люспи, както и огънатият назъбен кръг на покрива, който представлява останките от победения дракон.

Интериора трудно може да бъде описан, заради многото детайли, които сами по себе си са истински шедьоври на модерното изкуство. Всички те са единствени по рода си. Голямо впечатление прави външния вид на камината, която освен това е направена така, че да топли първия, втория и последния етаж- собственост на семейство Батийо.

За да се разгледат техните апартаменти, се влиза през главния вход, а задният, който е оборудван и с асансьор, е предвиден за хората, които и днес живеят в Каса Батийо. Най-голямо впечатление на последния етаж прави намиращата се холограма на Антонио Гауди, която се вижда само под определен ъгъл.

Днес Каса Батийо е отворена за посетители само частично, защото в нея все още има частни имоти. Туристи се допускат само на първите два етажа, на тавана и на покрива. Това всъщност за частите, някога обитавани от семейство Батийо. Таксата е около 20.35, а за групи над 20 човека по 17.35 евро. Дори на някои да им се струва прекалено скъпо, ще се убедите, че никога няма да съжалявате за това посещение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати