Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Галилейско езеро

Галилейско езеро

Галилейско Езеро

Галилейското езеро, което се намира на границата между Израел и Сирия, е едно от малкото езера, които имат най-различни имена. Освен като Галилейско езеро, то е известно и като Галилейско море, Тивериадско езеро или море, Генисаретско езеро или море и Хинеретско езеро или море. Без значение на кой вариант ще се спрете, това е най-голямото сладководно езеро на Израел и негов главен воден резервоар.

Галилейското езеро е разположено в Йорданския грабен на около 209 м. под морското равнище, което го превръща в най-ниско разположеното сладководно езеро в света. Северно от него се намира долината Хула, където е изворната област на река Йордан. Тя се влива в него и изтича от южния му край, както и повечето от реките, извиращи от Голанските възвишения.

Галилейското езеро има огромна роля за развитието на Израел и поради разположението му на границата със Сирия, то е било една от важните военни територии, за които спорят двете държави.

Галилейско Море

Галилейското езеро играе и важна религиозна роля, тъй като според Стария завет именно тук Христос е проповядвал и в вършел своите чудеса. Днес по бреговете му се намират много християнски храмове, които са превърнати във важни туристически забележителности.

В началото на 1986 г. нивото на Галилейското езеро достига до най-ниското си равнище. Това позволило на жителите на Израел да открият много ценна находка - лодка, която датира от около 100 година преди или след Христа.

Тя е най-старият плавателен съд, открит в Галилейското езеро и тъй като годините през които се е ползвала съвпадат със започването на християнството, веднага в пресата се промъкват догадки дали на нея някога не е плавал и самия Иисус Христос заедно с апостолите си.

На мястото мигновено отиват множество археолози, които трябва бързо да извадят ценната находка, преди да е покрита отново с водите на езерото. Оказва се, че тя е дълга около 8 метра и широка около 2, 5 метра, което я нарежда сред най-големите плавателни съдове в езерото.

Наистина видът й съвпада с този, който някога е използвал Иисус, но няма никакви доказателства, че той или някой от апостолите му някога са се качвали на нея.

Районът около него е изключително плодороден и е много ценен за Израел. Тук могат да се отглеждат всякакви дървета, сред които най-разпространени са палмите, смокините, маслините, грозде и всякакви плодове, които са известни с качеството си.

Галилейското езеро е прекрасно място както за любителите на риболова, така и за желаещите да си отдъхнат сред красивата му природа. Намиращите се около бреговете му красиви палмови дървета превръщат езерото в истинско райско кътче, разположено в долината на река Йордан.

Ако решите да посетите Галилейското езеро, имайте предвид, че през лятото властват големи горещини без валежи, а през кратката зима климатичните условия са по-поносими и по-благоприятни за престой. Езерото е известно и с изникващите изневиделица бури, така че си носете и по-топли дрехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати