Църква Св. Николай в Берлин

23.07.2013
Църква Св. Николай в Берлин

Църквата, посветена на Св. Николай в Берлин (Nikolaikirche) е най-старата църква в германската столица. През 2010 г. тя е реставрирана и отново отваря врати за посетители. Със своята красива фасада и богата история тя е сред най-популярните забележителности в града и фигурира във всички пътеводители.

Църквата е построена през периода 1230-1250 г., но с течение на годините е претърпяла многобройни промени. Купола, наречен Мариенкапеле, датира от 1452 г., а днешната фасада, отличаваща се с двете готически кули, е постигната едва през 19 в. в резултат на мащабна реставрация.

Първоначалният вид на църквата е 40-метрова трикорабна базилика, изградена в късно романски стил. Била е църквата на търговците и е сформирала търговската част на града.

Малко след приключването на строежа й фасадата й е променена в ранно готически стил поради промяната в модата в архитектурата. през 1379 г. започват ремонти дейности по разширяването й, които са възпрепятствани от големия пожар през 1380 г. в града.

През 1470 г. тук вече се издига трикорабна църква в късно готически стил, която достига височина от 60 м. и ширина от 23 м. Вътрешността на църквата е богато украсена, а през 1715 г. е направен олтара.

Св. Николай в Берлин

Особено значима става църквата през 17 в., защото в нея работят и проповядват едни от най-важните протестантски лидери. Това са Пол Герхард и Йохан Крюгер, коит са известни имена в германската история.

По време на Втората Световна война църквата е срината до основи и дълги години остава тънеща в руини. За празника на града през 1987 г. обаче тя отваря врати за посетители след продължилия седем години ремонт.

Католическият храм говори сам за своята история. Влизайки в него ще бъдете впечатлени от богатия му интериор, над чийто нов под се издигат вековни колони. Ребрата на кръстовидни я свод са оцветени и със своето великолепие приковават погледите на посетителите.

Отскоро тук се провежда изложба, на която можете да видите изложени много произведения на изкуството и предмети от католическото ежедневие. За туристите църквата предлага и различни проспекти, от които ще научите за древната й история, както и за действащите свещеници.

Николайкирхе Берлин

Посветената на Св. Николай църква, един от любимите католически светци е неизменно свързана с историята на германската столица. Тук се е произнесла благословията на първия градски съвет.

След падането на Берлинската стена тук се провежда и първото заседание на свободното правителство, което през 1991 г. взема важни решения относно конституционните права на гражданите на Обединена Германия.

Можете да се информирате за провеждащите се тук понякога концерти, които са особено тържествени.

Тъй като църквата Св. Николай е сред туристическите атракции на града, за да я посетите и трябва да заплатите такса от 5 евро. Деца до 18 г. влизат свободно.

Можете да посетите църквата Св. Николай в Берлин по всяко време на годината. Тъй като тя се намира в историческата част на града, възможностите за настаняване са най-разнообразни.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати