Манастира в Лорш

07.06.2013
Манастирът в Лорш

Манастирът в Лорш (Lorsch) се намира в едноименния град в Германия. Този красив някога манастир е останал в историята като един от центровете на Каролингското възраждане. Днес неговите руини привличат голямо количество туристи от различни кътчета на планетата.

Манастирът в Лорш се смята за уникално място, където може да се научи много за начина, по който са строени манастирите през древността, тъй като там не са издигнати впоследствие нови сгради. Според древна легенда в пределите на манастира е погребан Зигрфрид (Siegfried), който е известен от историята за Нибелунгите.

Манастирът в Лорш е бил основан през 764 година. Манастирът е част от световното наследство нан ЮНЕСКО (UNESCO). Манастирът е бил основан от граф Канкор (Cancor). Той е бил построен в земите на графа, който живеел в тях с майка си. Манастирът бил наречен на името на Свети Петър (Saint Peter). Той бил управляван от племенниците на графа.

В манастира в Лорш заживяли бенедиктински монаси. Мощите на светия Назарий (Saint Nazarius), който загинал като мъченик, били получени от манастира от самия папа и това превърнало светата обител в място, където се стичали много поклонници, за да видят къде се пази светинята. Това променило изцяло манастира и от скромен по размер той се превърнал в процъфтяващо място за посещения на поклонници от различни места.

Много от поклонниците правели щедри дарения за светата обител. Това допринесло за бързото развитие на манастира, който станал известен като един от най-големите духовни центрове в централна Европа.

В манастира бил построен храм, който бил наречен на името на Свети Назарий. До тринадесети век този манастир е бил известен като самостоятелно княжество. То било част от свещената Римска империя. Задължение на обитателите на манастира било всеки ден да се молят за здравето и просперитета на краля – това се правело седем пъти дневно. В пределите на манастира са погребани наследниците на короната. Тук в разкошни ковчези се намират останките на някои от наследниците на династията на Каролингите.

Манастирът в Лорш, Германия

В манастира в Лорш е имало огромна библиотека с ценни книги, някои от които били много древни. Сред ценните трудове от тази библиотека е бил прочутият Кодекс Ауреус (Codex Aureus) – златният кодекс, който е украсен с красиви миниатюри. Той е бил пренесен в университета в Хайделберг (Heidelberg) по време на Реформацията, а след това част от книгите са попаднали във Ватикана. През седемнадесети век голяма част от сградите на манастира са били разрушени по време на Тридесетгодишната война.

Според специалистите манастирът в Лорш е ярък пример за това как духовната обител може да повлияе върху духовния живот на общността.

Днес от манастира в Лорш, който някога е бил наистина впечатляващ, е останало доста малко. Сред съоръженията, които са оцелели, е параклис, който е построен от Лудвиг Втори (Ludwig II), който е успял да оцелее през вековете. Той се смята за класически пример на архитектура от времето на Каролингите.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати