Релефът Данся

Релефът Данся

Китай е известна сред туристите не само със своята древна история и антични градове, но и с невероятните чудеса на природата й.

Тук можете да зърнете някои от най-зашеметяващите гледки на планини, езера, умопомрачителни водопади и причудливи форми на скали. Истинско такова чудо е уникалния геоложки феномен, известен като Данксия или Данся (Danxia landform).

В превод името му означава "розов облак", но в случая говорим не за облаци, а за планини, оцветени с всички багри на дъгата. Това чудо може да се види на няколко места в Китай и действа като истински магнит за любителите на природните феномени. Неслучайно през 2010 г. няколко части от тези планини са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под общото название Релефът Данся в Китай.

Данся, Китай

Уникалната гледка на цветните планини можете да наблюдавате в югоизточните и югозападните части на азиатската държава, като най-впечатляващи са пейзажите около самата планина Данся. Те са се формирали вследствие на ерозията на червеникав пясъчник и различни сухи седименти.

Можете да се натъкнете на този природен феномен в няколко провинции, стига да се намирате в южните части на Китай. Той се простира през шест субтропични района, в които в унес ще гледате захласнати всевъзможни причудливи форми, багри и приказни дефилета.

Мнозина сравняват релефът Данся като извънземен пейзаж, защото наистина ако не го видите с очите си, ще решите, че някой доста умело си е поиграл с фотошоп.

Със самата планина Данся са свързани множество легенди. Най-известната от тях гласи, че името й произхожда от любовната история между младия мъж Дан Джая й феята Ся. Тя се влюбили лудо един в друг, но за да могат да се оженят феята трябвало да се пресели в света на смъртните.

Нефритеният император веднага заповядал тя да се върне обратно в двореца му, но феята толкова обичала Дан Джая, че не изпълнила заповедта на императора.

Ядосан, императорът веднага я превърнал в прелестна наклонена скала на едниния бряг на река Дзиндзие, а Дан Джая превърнал в скала с формата на монашеска качулка и оставил да стои отдалечена на отсрещния бряг на реката. Оттогава планината е наследила името си, което произхожда от първата част на мъжкото име и името на феята Ся.

Забележителни в Данся са и множеството пещери, имащи най-разнообразна форма и размери. За разлика от обикновения карстов терен, при който пещерите приличат на лабиринт от различни помещения, тук те са съвсем изолирани една от друга и са доста по-плитки от обичайните.

Хиляди туристи посещават планината Данся, за да разгледат необичайните форми и окраски на планината. Атракция представлява Езерото на летящия дракон, с което също са свързани много легенди. Задължително посетете и някоя от пещерите в района. Тъй като планината от векове е предпочитано място за разходки, ще видите навсякъде табели, указващи отделните маршрути.

Можете да посетите планината или някоя от околностите й, които предлагат същите пъстроцветни пейзажи по всяко време на годината, но имайте предвид, че през лятото често има бури и силни дъждове, а зимите могат да са доста студени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати