Река Тежу

Река Тежу

Малцина са тези, които знаят, че най-дългата река на Пиренейския полуостров е река Тежу, както се произнася на португалски (Tejo). На испански е позната като Тахо (Tajo), но и двата варианта са еднакво правилни.

Тя извира недалеч от испанския град Теруел и през естуара Мар да Паля в Португалия се влива в Атлантическия океан. Общата й площ е 80 000 кв., като само на територията на Испания тя е дълга 1010 кв.

Река Тежу, която е основната река на Португалия, идва от Испания и прекосява страната, вливайки се в Атлантическия океан. Точно на това място се е образувало най-голямото естествено пристанище на Атлантическия океан. За да минете към района на пристанището трябва да се качите на моста, известен като "25 април", който е построен през 1966 г. и има дължина от 2.5 км. Той разполага с шест пътни ленти и две ж.п. линии.

Средно през него преминават около 150 хиляди превозни средства и 157 влака на ден. Не той е основната атракция, която е свързана с река Тежу. Това е мостът "Васко да Гама", който е дълъг цели 17 км., 10 км. от които над вода.

Това го превръща в най-дългият мост в Европа и деветият по големина в света. Разполага с шест пътни ленти, позволяващи движение до 120 км./ ч. Отворен е за обществеността на 29. 2. 1998 г. и веднага се превръща в една от най-големите актракции за туристи от цял свят.

Река Тежу, Лисабон

Река Тежу е много популярна сред любителите на риболова. Разнообразието от видове, което се среща тук е наистина огромно. Огромни по размер са и самите риби. Ако имате късмет, тук можете да уловите иберийски мрени, които достигат рекордното тегло от над 20 кг. Голямо изживяване е и уловът на шаран, които по размер също често се борят с най-големите риби от този вид.

Предлагат се много круизи, които започват от известните градове, които имат излаз и пристанища към Атлантическия океан и които завършват при устието на река Тежу в Лисабон.

За тези, които могат да си позволят този разход, това пътешествие ще се окаже един от най-прекрасните моменти в живота им. Навлизайки в португалската столица, ще минете покрай кулата Белем, паметника на Откривателите и манастира Жеронимос.

Корабът Ви ще се окаже под моста "25 април", откъдето ще видите статуята на Исус Христос. Нататък се подминава площад Плаца Комерсио, а срещу Вас ще се разкрие величието на църквата-пантеон Igreja-Panteão de Santa Engrácia, в която се съхраняват останките на певицата на фадо Амилия Родригеш. Повечето круизи завършват на док Санта Аполония, откъдето можете да се отправите на разходка пеша из огромния град Лисабон.

Можете да посетите река Тежу и да се разходите по нея с корабче по всяко време на годината. Имайте в предвид, че най-удачните месеци за посещение на Испания са през пролетта и есента, а на Португалия - от май до октомври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати