Францискански мисии в Сиера Горда, Керетаро

09.01.2014
Францискански мисии в Сиера Горда

Мексико, известна като страна на контрастите, се гордее не само с руините, останали от древни цивилизации и народи, заселили се на нейната територия, но и със своята културна многоликост. При появата на първите европейци, тук са живеели местни индиански племена, много от които са постигнали забележително развитие. За да може Нова Испания, както е наричана Мексико, да просъществува, се налага промяна в бита и мирогледа на индианците, които по никакъв начин не са съгласни културата им и обичаите им да бъдат изкоренени.

Испанските конкистадори извикват на помощ францискански мисионери, които да се погрижат местното население да бъде покръстено. Този процес се оказва дълъг и сложен. През последната му фаза, около 18-ти век, в Сиера Горда пристигат нови мисии и се изграждат уникални манастири и църкви, които освен да християнизират населението имат за цел и да го образоват.

Пет от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Францискански мисии в Сиера Горда, Керетаро (Franciscan Missions in the Sierra Gorda of Querétaro) и са сред основните забележителности в региона. Те са пример за общата творческа дейност на индианци и мисионерт и са доказателство за важния обмен на ценности при покръстването на централно и северно Мексико.

За да се разбере значимостта на францисканските мисии и голямата роля, която са изиграли в изграждането на Мексико като единен народ, трябва да се върнем назад в историята. Когато испанските конкистадори достигат до териториите на днешно Мексико те заварват различни индиански племена, които спазват древни ритуали и практики, предавани от поколение на поколение. Жертвоприношенията също са сред тях. Първоначално испанските завоеватели наблюдават с интерес тази съвсем различна от тях култура и се възхищават на техния живот, който е в пълна хармония с природата.

Индианците не страдат от болни амбиции и за разлика от повечето конкистадори дошли тук, за да могат бързо да забогатеят, те не се интересуват от злато и сребро. Много бързо обаче испанците разбират, че е добре да християнизират своите придобити територии, за да може по-лесно да управляват новите си колонии. Това невинаги става по мирен начин. Особено значение за процеса по покръстването на индианците е булата на папа Александър IV, според която индианците трябва да бъдат превърнати не само в християни, но и в истински европейци.

мисии Керетаро

Първи пристигат тук францисканските мисии, които се заемат с тази трудна задача. Това се случва през първата половина на 16 в. Тогава се изграждат множество светилища, църкви и манастири, в които францисканските монаси да образоват местните индианци и да ги покръстят. И наистина до голяма степен те успяват. В манастирите на мисиите са живеели рамо до рамо францискански монаси и местни индианци, което е довело до постепенното оформяне на самия мексикански народ.

Днес над 90 % от всички мексиканци са католици, но тяхната вяра е съчетание между европейските схващания и тези на древните индиански племена. За тази културна многоликост играят особено важна роля францисканските мисии в Сиера Горда.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати