Езеро Асал

Езеро Асал, Джибути

По света има множество езера, които пленяват посетителите си или с красотата си, или с размерите си, или с великолепната си обкръжаваща природа. Има едно езеро обаче, което може да се нарече рекордьор в няколко направления. То е най-соленото на Земята, една от най-горещите точки на планетата и най-ниската точка на континента Африка.

Това е езеро Асал (Lake Assal), намиращо се в Джибути, което освен всичко друго е признато от мнозина и за най-красивото солено езеро. И има защо. Ако погледнете снимките му, направени по въздух или самите Вие прелетите над него, ще останете смаяни от невероятните му цветове и оформление.

Гледано отгоре то изглежда като нарисувано от някой опитен художник, който използвайки всички нюанси на зеленото и смесвайки ги със синьо, бяло, бежово и кафяво, е създал една невероятна картина, която ако се продаваше със сигурност щеше да е оценена на стойност от милиони. Цветната палитра, която е изцяло дело на природата, е наистина една от малкото такива гледки, които могат да се видят по света.

Джибути е известна като страната с най-тънката земна кора, защото врящата магма се намира само на 7 км. под земната повърхност. Тази малка страна е изключително интересна от геоложка гледна точка, защото е част от Източноафриканския рифт, където Африканската литосферна плоча се откъсва от Азия, придвижвайки се на запад.

Дълбоките падини, които са се образували в резултат на деформацията на земната повърхност, са заети от многобройни солени езера, измежду които Асал е най-известното. Със своето разположение от минус 153 м. под морското равнище то се явява най-ниската точка на Африканския континент. Заобиколено е от угаснали вулкани и черни скали от лава и е сред основните атракции на държавата.

Езеро Асал

За някои езерото Асал има доста тъжен вид, тъй като тук няма да чуете чуруликането на птици или квакането на жаби. Неговите води са 10 пъти по-солени от тези на Мъртво море, поради което животински и растителен свят на практика няма. Единственото изключение са не особено красивите трънливи храсти, които по някакъв начин са успели да се адаптират към неприветливите условия и тук-там се виждат да помръдват бодлите си.

В същото време езеро Асал има един наистина уникален вид. На фона на катраненочерната пустиня, характерна за Джибути, то е в ярък контраст със заобикалящата го среда. Притежава неземна красота, дължаща се най-вече на белия му цвят, на изваяните от солните наслагвания фигури и на солните образувания на повърхността, които са в почти всички цветове на дъгата.

Благодарение на многобройните си солени езера и най-вече на Асал, Джибути се е превърнала в държавата, притежаваща най-много запаси от сол. От незапомнени времена афарите (40% от местното население на Джибути, известни и като данакил)събират по бреговете му сол с помощта на специална закривена кама, която получават от бащите си след завършване на пълнолетието си. След като солта е извадена, тя се поставя в пакети, които се завързват с палмови листа и после се продават по пазарите.

Ако сте решили да посетите тази държава и нейното уникално езеро Асал, имайте предвид, че времето тук винаги е много горещо, с температури често надхвърлящи 50 градуса по Целзий. За най-подходящи месеци се считат тези от октомври до април.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати