Испанските бедленди

19.12.2013
Испански бедлендс

Испания, която е сред най-посещаваните държави в Европа, може да предложи на всекиго по нещо. В зависимост от това дали сте дошли да разгледате прекрасния Мадрид или Барселона- Градът на Гауди, дали искате да посетите някой от Канарските острови или да разгледате прелестната ѝ природа, тази държава няма със сигурност да Ви разочарова. Въпреки че повечето туристи идват тук, за да се порадват на някой прекрасен морски пейзаж, има и такива хора, които са увлечени от суровата ѝ природа. Тези, които са чували за Испанските бедленди, веднага са омагьосани от ужасяващата им красота, която ги е превърнала във вдъхновение за много режисьори и фотографи.

Името бедленди идва от двете английски думи "bad" и "land" и в превод означават лоши земи, такива, които са неплодородни и не стават за обработка. Нужен ще Ви е един единствен поглед, за да разберете, защо испанските бедленди са получили своето име. Подобни на пустинните области, характерни за Северноамериканския запад, тези планински масиви приличат на лунен пейзаж. Образували са се в резултат на ерозията, причинена от проливните дъждове, които отминават най-горния почвен слой.

Въпреки че тук вали само около 20 дни в годината, тъй като Сиера Невада пречи на облаците да достигнат до изсъхналите скали, когато това се случи често се стига до истински бедствия, налагащи изграждането на нови пътища. Дъждовете достигат до 130 мм и наводняват целия терен, а отломките от скали издълбават пукнатини в шистите.

Негативна роля за обезлесяването по склоновете на испанските бедленди има и човека. В продължение на векове тук са се изсичали дъбове и кедри и днес трудно можем да си представим, че някога на това място е имало буйна растителност. Докъдето стига погледът единствената растителност са кактуси и изсъхнали храсти. Преди само около 3000 години гледката е била съвсем различна. Сред гъсти вечнозелени гори са се криели елени и средиземноморски лъвове, които отдавна са изчезнали.

Скалите са били обрасли с борове, кедри и дъбове. Тогава се намесва човекът. Той започва постепенно да изсича дърветата, образувайки обширни голи територии, които постепенно са завзели цялата земя наоколо. Населението в района се увеличило, което довело до образуването на големи селища. Земеделието и дърводобива продължавали да се развиват и така горният почвен слой, който почти напълно бил лишен вече от естествената си покривка, започнал да се отмива.

Испанските бедленди

Днес испанските бедленди се нареждат сред световните природни чудеса. Макар и да изглеждат доста негостоприемни те са търсени от много любители на силните усещания. Намират се само на около 30 минути път с кола от крайморския град Алмерия, който е сред най-посещаваните туристически дестинации в Испания.

В близост до испанските бедленди се намира и един изключително интересен туристически обект, който е известен като Малкия Холивуд. Разположен малко след китното градче Табернас, той наподобява музей на открито. Построен е за филма на Клинт Истууд "За една шепа долари", но още преди това бедлендите са били увековечени в многобройни филми. Тук са снимани над 100 филма, повечето от които уестърни. На фона на бедлендите са позирали такива филмови величия като Бърт Ланкастър и София Лорен.

Можете да посетите испанскйите бедленди по всяко време на годината, но е добре да избягвате зимните месеци, защото тогава тук често се изсипват внезапни дъждове. Добре е да се разходите из тях с местен гид, тъй като лесно можете да се изгубите.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати