Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Еленовата пещера

Еленовата пещера

Еленовата пещера

Всеки посетител на Индонезия е бил впечатлен от нейната пленяваща красота. Известна сред туристите със своите многобройни острови, които са истински рай за любителите на природата и културата, тази отдалечена държава се радва на голям туристически интерес. Наред със старинни храмове и султански дворци, Индонезия се гордее и със своите многобройни тайнствени кътчета, обвити в мистерия.

Особен пример за това представлява Еленовата пещера (Deer Cave), разположена на остров Борнео. Само допреди 20-тина години тя се считаше за най-голямата пещера в света. Славата ѝ беше помрачена след откриването на пещерата Ханг Сон Дунг във Виетнам. Въпреки всичко Еленовата пещера продължава и днес да привлича многобройни любители на пещерното дело и да впечатлява туристи от цял свят с огромните си размери.

Безспорно влизането в която и да е пещера не грабва всеки. Някои се страхуват от прилепи, други страдат от клаустрофобия, а трети просто това начинание не ги влече. Еленовата пещера обаче е нещо съвсем различно. Тя има ширина от 90 м. и на места достига височина от 100 м. Тези невероятно големи размери надали биха предизвикали чувство на клаустрофобия дори и при най-чувствителните. Често тя е считана и за една от най-впечатляващите пещери в света заради красивите гледки, на които се натъква човек, решавайки да я покори.

Особено интересно място в Еленовата пещера е известната Райска градина. Тя е обитавана от огромна колония от над 3 млн. прилепи, които всяка вечер излизат на ята, за да дебнат своята плячка. Ако попаднете тук по време на тази зрелищна гледка ще останете като зашеметени от огромния шум, който се вдига от размаха на крилете на тези животинки.

Еленовата пещера е изследвана за първи път от Уилфпорт, член на малайзийската организация за геоложки проучвания. На местния език е известна и като Гуа Руса или Гуа Пайау, а името Еленова пещера получава, защото живеещите наблизо селяни са наблюдавали многократно как тези грациозни животни са идвали до пещерата, за да ближат сол от наслагванията по скалите или просто, за да търсят подслон.

Подробни изследвания и картографирания на Еленовата пещера се провеждат през 1978 г. Тогава става ясно, че пещерата разполага с една неоткрита дотогава зала, която е с впечатляващите размери от 174 м ширина и 122 м височина. Първоначално се е смятало, че тя продължава около 1 км. навътре в планината, но по-късно, чак през 2009 г., става ясно, че изследвания проход всъщност е над 4 км. Именно тук се намира и най-голямата регистрирана зала. Тя има височина от почти 150 м. и широчина от 142 м.

Можете да посетите Еленовата пещера и остров Борнео по всяко време на годината, но за предпочитане е да избирате месеците от май до октомври. Имайте предвид, че за Индонезия се изисква виза. Задължителни имунизации няма, с изключение на случаите на влизане в страната от региони с жълта [треска].

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати