Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Нацонален монумент Белите пясъци

Нацонален монумент Белите пясъци

Нацонален монумент Белите пясъци

Един от най-причудливите природни феномени в САЩ е Национален монумент Белите пясъци. Той се намира в северния край на пустинята Чихуахуа, на 15 мили западно от Аламогордо и на 52 мили източно от Лас Крусес.

Огромната площ от бели пясъци определено навява чувство за носталгия по детството. Човек започва да се замисля какви пясъчни фигури и замъци биха се получили, ако има на разположение лопатки, гребло и кофички. Разположени в речния басейн на Тулароса, между Сакрамено и планините Сан Андрес, тези най-големи дюни в света са се образували, след като дъждовната вода е започнала да повлича гипсови частици в езеро Лусеро от намиращите се наблизо върхове. След като пустинната жега е пресушила езерото, от него са останали само гипсовите кристали, които са оформили ослепително белите дюни.

Това струпване на пясъка наистина създава впечатление за арктически пейзаж, но не се заблуждавайте: обедното слънце напада тази огромна безсенчеста маса със своята светлина и жега и я превръща в една наистина трудно поносима територия. Ходенето или търкалянето из пясъчните дюни през останалата част на деня може да бъде изключително забавно, а по залез слънце огромния пясъчен масив може да Ви накара да изпитате истинско страхопочитание.

Единсвеният начин да прекарате нощта в пределите на парка е да опънете палатка на предвидените за тази цел места. Те се намират в началото му и струват по 3 щатски долара на човек, които се доплащат към входната такса. Имайте предвид, че местата за къмпинг не разполагат с вода, електричество и тоалетна. Къмпингуващите трябва да се регистрират на рецепцията на парка и да бъдат по местата си преди да се стъмни.

Паленето на огньове е забранено, но ако си носите барбекю, можете да го използвате, като почиствате боклуците след себе си. Преспиването сред искрящо белите дюни наистина си струва изживяването, но трябва да го планирате предварително, тъй като често не остават места, особено при пълнолуние.

Белите пясъци

Най-добрият начин да започнете опознаването на Белите пясъци е да поемете по 8 минутния път, известен като Пътят за Дюните. За да усетите наистина тяхната уникалност ще трябва да слезнете от колата си и да се разходите из необятната блестяща шир. В източната част на парка е забранено излизането извън туристическите пътеки. Дори и да спазвате правилата е добре да си носите компас и карта на обекта, тъй като изгубването тук е изключително лесно.

Можете да посетите Национален монумент Белите пясъци по всяко време на годината, с изключение на Коледа. Паркът и Турсичтиеският център работят през лятото от 08:00 до 19:00, а Пътят за Дюните от 07:00 до 22:00. През зимата работното време е от 08: 00 до 16: 30, а Пътят за Дюните от 07:00 до залез слънце. Имайте предвид, че поради провеждащи се наблизо военни опити, понякога паркът затваря за няколко часа и посетители не се допускат. Можете да се информирате предварително за работното време на монумента на телефоните на Туристическия център.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати