Река Осъм

Река Осъм

Една от най-големите природни забележителности в Ловешка област е река Осъм. Тя е четвъртата по големина река в страната и преминава през общини Троян, Ловеч и Летница и Област Плевен — общини Левски и Никопол, десен приток на река Дунав. Дължината ѝ е 278 км., но ако се приеме, че началото ѝ започва от река Черни Осъм, общата ѝ дължина става 314 км.

Река Осъм е образувана от сливането на реките Бели Осъм и Черни Осъм в северната част на град Троян, като за нейно начало се приема Черни Осъм. Влива се отдясно в река Дунав между град Никопол на изток и село Черковица на запад. Общият ѝ водосборен басейн е 2 824, 2 кв. км., което е 0.4% от водосборния басейн на Дунав.

Реката е сменяла на няколко пъти названието си, като получава името Осъм едва в средата на 19 век. Тракийското ѝ название е била Ноя, римляните я преименуват на Аесмус вероятно по названието на римския кастел (крепост), издигнат до устието ѝ. По-късно гърците я наричат Осмос, а на славянски, старобългарски и турски се е наричала Осма.

Някога тук е минавал най-старият тракийски път през Стара планина, около който са се оформили много селища и градове още в античността. Дори и днес от тук минава важен автомобилен път - по долината на Осъм през Троянския проход, който свързва Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Реката е най-пълна през периода май-юни, като много често излиза от коритото си и води до големи наводнения. През август-октомври е най-маловодна и спокойна, тъй като топенето на снега в планините и дъждовете вече са преминали. Водите в горното ѝ течение се използват най-вече за електродобив, а в средното и долното - за напояване и за промишлени цели.

Осъм в Тр5оян

Реката има решаващо значение за развитието на селищата в долината ѝ и прилежащите им села, защото е основен източник на вода за питейно-битовото и промишлено водоснабдяване.

Най-голямата забележителност на река Осъм безспорно е прочутият Покрит мост на Колю Фичето. Въпреки че оригиналният мост е изгорял през 1925 г., този който е изграден сега, е направен по подобие на истинския. Някога на него е имало 64 дюкянчета, които са били част от търговската част на град Ловеч.

Сред по-новите забележителности е откритият през 2012 г. Осъм аква парк IMAGINE в град Ловеч. Съоръжението се намира в централната градска част по течението на река Осъм. Тук феновете на водните спортове ще могат да карат водни колелета, канута, водни сфери. Има и съоръжения за водни ски, което е иновация за река на Балканите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати