Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерните храмове на Дамбула (Dambulla)

Пещерните храмове на Дамбула (Dambulla)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерните храмове на Дамбула (Dambulla)

Пещерните храмове на Дамбула са уникална туристическа атракция и грандиозен исторически паметник на будизма. Самият град Дамбула е разположен в централаната провинция на Шри Ланка, на около 20 км от Сигирия, по средата на пътя между Сигирия и Канди (Kandy). От Коломбо пещерните храмове се намират на около 148 км в североизточна посока, а от Канди те отстоят на 72 км в посока север.

В района има около 80 пещери, които са всъщност храмове за поклонения. Някои от тях съществуват още от 1 в. пр.н.е., и са се използвали от местните монаси за медитация. Безспорно най-атрактивен е Златният храм на Дамбула, който е най-мащабният и най-запазеният подобен храм в цяла Шри Ланка. Цели пет отделни пещерни храма влизат в състава на това свещено място.

Във всеки от тях има множество хиндуистки и будистки стенописи и статуи. Те датират още от 12-13 в. като представляват ликове на самия Буда, на същества, които сочат пътя към просветлението и на различни богове и крали. Таванът на Златния храм е покрит с уникални и сложни рисунки, олицетворяваши моменти от живота на Буда.

Храмът на боговете в Дамбула представлява първата пещера. В нея се пази статуя на умиращия върховен водач, която е висока около 14 м. Лицето й е сякаш безизразно и хладно, а тялото е покрито с дълго платно. Още няколко статуи могат да се видят тук, включително на прислужника на Буда.

Най-мащабна и впечатляваща е втората скална пещера, в която се влиза през тържествен вход с висока около 6 м арка. По краищата й са изобразени каменни фигури на пазачи. Цели 56 фигурки на Буда са запазени тук, както и на боговете Вишну, Саман, кралете Абхая и Нисанка Мала. Последният е платил з апозлатяването на 50 от будистките статуи тук.

Третата пещера се състои от две части. Особено интересна, тя е втората по-големина в комплекса и има шарени, ярко оцветени стени. Преобладава жълтият цвят, който е типичен при изобразяването в будизма. Тук се намира статуя на религиозния водач, който е опрял главата си върху дясната си ръка.

Четвъртата пещера е т.нар Западен храм, в която се пазят към 10 статуи на Буда, изваяни от скалите. Последната поклоническа килия енай-малка и най-нова. Издълбана в началото на 20 в. в нея се съхраняват 11 фигури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати