Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Приливът на Века откъсва днес остров Мон Сен-Мишел от сушата

Приливът на Века откъсва днес остров Мон Сен-Мишел от сушата

MarianeMariane
Джедай
2k
Мон Сен-Мишел

Абатството на остров Мон Сен-Мишел е второто най-посещавано място във Франция след Париж. То е разположено на скала, която два пъти годишно, по време на прилив, се превръща в истински остров.

Приливите край скалистия остров са най-силните в света, като разликата в моркото ниво е цели 14 метра. Това означава, че при отливи водата се отдръпва от сушата с цели 11 километра и оставя след себе си безкрайни пясъци, които се сливат с хоризонта.

Мон Сен-Мишел

Днес, в деня на дългоочакваното слънчево затъмнение, островът е по-популярен от всякога. Десетки туристи се стичат по бреговете на Бретан в очакване на приливът на века. Екипи на пожарната са разположени на крайбрежието, за да предупреждават по-невнимателните зяпачи за опасността от бързото прииждане на прилива.

Очакванията на океанолозите са, че днес и утре океанските вълни в този район ще достигнат коефициент 118 и 119 при максимален 120. Водата ще покрие обширни пространства и ще откъсне напълно скалния остров от материка.

Силният прилив се свързва с максималната близост на Луната до Земята и се повтаря циклично на всеки 18 години. А днес съвпада и с очакваното от цял свят пълно слънчево затъмнение, което ще е последното за следващите 11 години.

В началото на февруари остров Мон Сен-Мишел изненадващо беше откъснат от сушата в продължение на 20 минути, след като водите на Ламанша го обкръжиха. Тясна ивица земя свързва абатството с континента и по нея минава шосе, но плановете на французите са в бъдеще да построят мост до острова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати