Мон Сен Мишел

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Мон Сен Мишел

Мон Сен Мишел (Mont Saint Michel) е една от религиозните емблеми на Франция. Обявен за паметник на световното историческо наследство от Юнеско през 1979 г., този манастир е разположен в северния район Долна Нормандия, като е построен на 80-метрова гранитна скала на 1 км от най-близката суша. До тази историческа забележителност може да стигнете от столицата Париж (Paris) за около 4 часа и половина. Най-лесно е да разгледате манастира с организирана туристическа група от намиращите се в близост Аваранш (Avranches ) или Сен Мало.

Високата скала, върху която е издигнат Мон Сен Мишел има многовековна и богата религиозна история. Според запазен ръкопис от 10 в. през 708 г. на Авраншския епископ Обер се явил архангел Михаил и му наредил да построи църква на върха Томб, който се издигал над гората Сиси. Голямо земетресение на следващия ден предизвикало потъване на голяма част от брега, в резултат на което двете островчета Сен Мишел и Томбелен останали над водата.

Почти 200 г. след като епископ Обер построил на върха на скалата Сен Мишел параклиса Нотр Дам су Тер, херцог Ричард I Нормандски наредил на 12 бенедиктински монаси да основат тук свой манастир. Култът към св. Мишел по онова време станал изключително популярен и тук започнали да се стичат поклонници от целия християнски свят, което продължава и до днес.

От 1879 г. до Мон Сен Мишел е изграден и път, което доста улеснило монасите, които рискували живота си във бурните води, докато се доберат до святото място.

Самият храм на Мон Сен Мишел е изграден на три етажа, чиито смисъл съответствал на трите степени на духовно усъвършенстване в живота на човек. Първият - най-долен, бил етапът на материалните потребности, средният - на познанието и науките, и горният - на близостта до Бог.

Най-долу са поместени помещенията за посрещане на поклонници, а на втория били посрещани гостите с по-висок ранг. На последния трети етаж се намирала трапезарията на братството и малка градина, заобиколена с колонада.

Мон Сен Мишел

На пристигащите в Мон Сен Мишел туристи не се препоръчва да се движат никъде другаде освен по изградените за това места, защото приливите и отливите тук са опасни. Има доста случай на удавяне. Около скалата има и доста плаващи пясъци, които също са опасни за невнимателните посетители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
50
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати