Торе Анунциата

30.03.2010
Pompei

Торе Анунциата (Torre Annunziata) e още едно застинало под лавата и пепелта на изригналия през 79 г. Везувий (Vesuvius) антично селище. В наши дни селището представлява съвременно морско пристанище с уникални останки от римско време. Разположението му е в Неаполския залив, в регион Кампания (Campania), в подножието на вулкана Везувий, като стои между античните Помпей (Pompei) и Херкулан (Herculaneum). От 1997 г. историческите обекти тук са обявени за част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО. За да ги разгледате, както и целия град пристанище, може да пристигнете до тук с влак или автобус от Соренто (Sorrento) или Неапол (Naples).

Основните исторически обекти в Торе Анунциата са открити през 1842 г. Те се състоят от останките на три сгради, които с помощта на картата на римските пътища от 13 в. са разпознати като част от селището Оплонтис. Оплонтис понякога се е наричало градчето, което е било третото, засегнато от изригването на Везувий.

Безспорно най-голямата туристическа забележителност днес тук е т.нар. Вила Помпея, която се счита за най-голямата в района на Помпей археологическа находка. Според историците тази красива постройка е принадлежала на Попея Сабина, която била робиня на император Нерон. Сабина била втора съпруга на развратния император. Днес една значителна част от вилата е разкопана и реставрирана.

Торе Анунциата се състои от три части. В едната част – производствената, се е набавяло, произвеждало, приготвяло всичко необходимо за нуждите на голямата вила и нейните стопани. В другата част са били стаите и жилищата на прислужващия персонал, а третата част е била изцяло за владетелите.

Цялата ферма се отличава с пищността и разкоша, които някога са обгръщали всичко тук. Вътрешният двор е красиво аранжиран със зеленина, а в доста от помещенията са запазени изящни фрески и рисунки, които впечатляват с перспективата си. Някои от изобразените картини представляват огромни стенни пана с пасажи от колони, пресъздаващи вътрешни интериори от онези древни векове.

Безспорно Вила Попея е образец за разточителния живот на богатите римляни и до ден днешен нейната красота и величие са предпочитани от хиляди туристи годишно. Съвременното градче е нещо като предградие на Неапол, но тук жителите говорят на своя уникален диалект. Той е вариация на неаполитанския, но е по-различен и специфичен по произношение.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати