Торе дел Оро

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Торе дел Оро

Торе дел Оро /Torre del Oro/ в буквален превод значи Златната Кула. Наименованието й идва от факта, че някога горната й част блестяла в 24-каратово покритие. Днес все още съществува спор защо Торе дел Оро носи това име. От една страна името навярно идва от това, че тя някога е биал покрита със златни плочки, които грандиозно отразявали слънцето. От друга старана съществува тезата, че е наречена Златната Кула, защото някога е била емблема на пристанището, където се е разтоварвало всичкото злато, пристигащо в тази част на Европа от Северна и Южна Америка.

Торе дел Оро е разположена на пристанището в испанския град Севиля. По своята същност тя е военна кула, построена от бербери по време на династията Almohad. Главната цел на Торе дел Оро е да защитава достъпа до града от Гуадалкивир, както и да се предотврати движението на врага по брега на реката. Кулата е една от трите в южната част на града, като е насочена към реката.

Торе дел Оро е била основен наблюдателен пост, който имал важната задача да „запечатва” входа на реката с помощта а другите три кули. Златната Кула била свързана с дебела верига, която е опъната по коритото на реката и стига до другата кула на отсрещния бряг. В момента втората кула не съществува.

Торе дел Оро е построена през 1220 г. в края на царуването на Крал Тайфа.

Структурата на кулата е назъбена от дванадесет страни, като завършва с купол на три етажа, който също е подсигурен от 12 страни. Торе дел Оро е изработена от каменни блокове. Горната част на бойното укрепление е разположено в тераса, до която се стига по стълбище от долната част на кулата. През 16-ти век Торе дел Оро е била в руини и е било нужно основно преструктуриране. Постройката на Златната Кула също така е силно повредена в резултат на земетресението от 1755 г. в Лисабон и още веднъж през 1760 г. След това е добавена и най-високата част на Торе дел Оро.

Кула Торе дел Оро,

Малко след тази реставрация наблюдателницата отново е в опасност. Местните власти искали да я срутят, за да осигурят място за разширяване на минаващия от тук път. Благодарение на гражданите на Севиля Торе дел Оро е спасена. Още една задружна акция на жителите на града спира заличаването на Златната Кула, която през 1868 г. била пусната в продажба за скрап.

Днес в Торе дел Оро се помещава местният Военноморския музей, в който могат да се видят различни гравюри, писма, модели, инструменти, както и исторически документи. Музеят описва подробно военноморска история на Севиля, както и значението на реката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати