Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Царският дворец Аранхуез

Царският дворец Аранхуез

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Royal Palace of Aranjuez

Царският дворец Аранхуес (Aranjuez Royal Palace) е внушителен дворцов комплекс в Испания. Локално е известен като Паласио Реал де Аранхуес. Това е официална резиденция на Испанския крал, която е разположена в град Аранхуес, който пък е част от провинция Мадрид. Като част от кралските имоти дворецът в Аранхуес е отворен за обществени посещения.

Царският дворец Аранхуес е построен през 1561 година от крал Филип II с основната цел да му служи като царска лятна резиденция. През 18 век красивият дворец е реставриран мащабно от бурбонския владетел Фернандо VI , след което е унищожен при голям пожар. Замъкът е разположен до брега на река Тахо. Царският дворец Аранхуес е включен и в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

На изток дворцовата атмосфера се допълва от красивта градина Партере, а на север, върху малък остров е изградена т.нар. Островна градина. Красиво допълнение на изток е изградената през 18 век Градина на Принца. В нея се намира една по-малка, но също толкова забележителна постройка, наречена Каса дел Лабрадор.

Когато Филип II разпоредил построяването на Царският дворец Аранхуес , той възложил проекта на архитектите Хуан Баутиста де Толедо и Хуан де Херера, който също така проектирали и забележителния Ел Ескориал. Замъкът е завършен по време на управлението на Фердинанд VI, а малко по-късно Чарлз lll добавя още две крила към величествената постройка на Царският дворец Аранхуес .

Най-важната историческа и арт колекция, която днес може да се види отвъд стените на кралския замък е Музео де ла Вида ен Палацио. От нея може да научите подробности от ежедневието на испанските монарси.

Интересен факт е, че популярното произведение Концерто де Аранхуес, написано от испанския композитор Хуакин Родригез в изпълнение на китара и оркестър, е вдъхновено от прекрасните градини на на Царският дворец Аранхуес. Музикалното произведение се опитва чрез музикални звуци да претвори природата и красивите градини около замъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати