Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Входът на пещерата Ухловица

Ухловица е една от най-старите пещери на територията на Югозападна България. Пещерата Ухловица се намира сред Родопите, която е един от най-живописните и исторически наситени планински масиви на територията на България. Точното и разположение е крайграничната зона на западната част на Родопския горски масив. Ухловица е разположена в местността „Сините вирове“ в община Смолян. Тази природна забележителност на Родопите се намира съвсем близо до село Могилица, от което отстои на 3 километра североизточно, а до град Чепеларе от Ухловица са по-малко от 50 километра. Около 37 километра е разстоянието от пещерата до един от най-добрите български планински курортиПампорово.

Пещерата Ухловица е сред Стоте национални туристически обекта. Годишно, за да видят интересните скални образувания в пещерата тук идват около 3000 души. Посещава се от средно 3000 души на година. Интересното име Ухловица идва от думата "улулица", което всъщност е вид нощна граблива птица или сова. Пещерата Ухловица е разположена на 1040 метра надморска височина. Нейната дължина достига до 460 метра, като само 330 метра от тях са благоустроени и пригодени за посещения. Средната температура в Ухловица е около 10-11 градуса.

Входът на пещерата Ухловица

Пещерата Ухловица е открита през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви, които са от "Студенец" край Чепеларе. По своята същност Ухловица е двуетажна диаклазна пропастна пещера, която се е оформила по основна пукнатина с посока север-юг. За да стигнете до пещерата ще е необходимо да преминете по не лек път, който си е едно вълнуващо преживяване. Щом го преминете обаче, ще разберете, че усилията са си стрували. В самата Ухловица има не е дно или две невроятни образувания, които са униклани по своята същност. Тук има много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Видът на скалните водопади и интересни пещерни образувания на Ухловица ще ви накарат да занемеете. Каскадите на пещерните езера също са нещо, което впечатлява във вътрешността на Ухловица.

В продължение на векове природните сили и влияния са оформяли невероятните красови на пещерата Ухловица. В горния й етаж се намира Залата на пропастите. От тук, за да стигнете до долното ниво на Ухловица, трябва да преминете по стръмни метални стълби. Преди това няма как да пропуснете да видите спускащите се към долния етаж гърла на на четири дълбоки пропасти. Галерията на долния етаж, до която водят металните стълби, се счита за най-красивата в Ухловица. Тук може да видите невероятните образувания, които напомнят корали, както и огромно разнообразие от всички видове водно-химични синтрови образувания.

В пещерата Ухловица

В края на пещерата Ухловица ще стигнете до 7 невероятно красиви езера, които през ранната пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на леден водопад. Ако уличите правилното време в годината може да видите и доста прилепи, които използват Ухловица за свое убежище.

Ухловица е благоустроена и открита за туристически посещения през 1983г. Работното време на пещерата е всеки ден между 9.00-17.00 ч., като през зимата почивни дни са понеделник и вторник. Ако решите да нощувате в района на пещерата Ухловица можете да го направите в Хижа Заставата при извора на река Арда.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
43
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати