НДК - Национален дворец на културата

07.10.2011
Национален дворец на културата

Националният дворец на културата (НДК) е емблематична за българската столица София сграда, която се отличава с уникалната си архитектура и неповторим дизайн в самия център на града. Националният дворец на културата представлява комплекс от зали, които се използват за различни културни прояви от най-различен характер, като конгреси, конференции, концерти, кино-прожекции, изложби и изложения. Многофункционалността на Националният дворец на културата получи световно признание през 2005 година, когато сградата беше избрана за Най-добър световен конгресен център.

Отзад на НДК. София

Разположен в самия център на София, Националният дворец на културата заема обща площ от 123 000 кв. м. площ. Постройката е издигната на 8 етажа, като има и 3 подземни нива, 8000 места и възможност за настаняване от 100 до 4000 участника.Отличната възможност за провеждане на събития от най-различен характер се гарантира от 13 многофункционални зали, с 55 помещения за срещи с общ капицитет над 8000 места и с над 15 000 кв.м. изложбена площ.

Беспорният фаворит сред залите на Националният дворец на културата е Зала 1, която е най-голямата и представителна зала на комплекса, а и като цяло единствена по своите размери и официалност в цяла България. Зала 1 на НДК има площ от 11 000 кв. м, като общият й капацитет е с - 3 692 места. За удобството на гостите залата разполага с комфортни стационарни кресла, интересен момент в дизайна й е снижаващият се таван над втори балкон.

Моста на НДК

Националният дворец на културата е открит през 1981 г., а негов архитект е Александър Баров. Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов. За издигането на Националният дворец на културата е използвано повече желязо, отколкото за Айфеловата кула в Париж. В НДК са вложени около 19 700 тона арматура. До 1990 г. името на тази емблематична и централна за София сграда е Народен дворец на културата „Людмила Живкова“.

Самият интериор на пространствата и помещенията между отделните зали е обогатен и разнообразен с над сто произведения на монументалната живопис, скулптурата, дърворезбата, гоблена, металопластиката и други жанрове. Милиони посетители годишно преминават през залите и коридорите на НДК. Тук редовно могат да се видят едни от най-известните български артисти, певци, актьори, режисьори и т.н. Почти през цялото време на годината в Националният дворец на културата гостуват знаменити артисти. Тук са изнасяли своите концерти и представления Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Хосе Карерас, Андреа Бочели, Николай Гяуров, Рикардо Мути, Монсерат Кабайе, Катя Найджъл Кенеди, Емир Кустурица и още десетки световноизвестни имена.

Фонтаните на Национален дворец на културата

Ежегодно Националният дворец на културата е домакин на редица фестивали и зложения. Тук се провежда Новогодишния музикален фестивал, създаден от маестро Емил Чакъров през 1986 година. Тогава на голямата сцена могат да бъдат чути най-големите гласове на българската сцена. Освен този фестивал, Националният дворец на културата посреща и двата най-големи филмови фестивала на България и на Балканския полуостров – София Филм Фест и Киномания. През цялото време на годината в Националният дворец на културата се организират различни изложения със стоки на български и чуждестранни производители, изложения с образователна и научна цел и още мн. др.

НДК - Национален дворец на културата е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4
Общо гласували: 10
5 4
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати