Храм паметник Рождество Христово - Шипченски Манастир

07.10.2011
Храм Рождество Христово в Шипка

Връх Шипка и националните паметници при него са обвързани със събития от изключителна обществена значимост за българския народ и историческото минало на страната. Архитекти, скулптори и целия признателен български народ са обединили усилия и средства за построяването им. Връх Шипка заедно с невероятната природа, сред които се намират тези исторически паметници носят неповторима атмосфера и заряд за „българското”, което превръщат това място в една от най-големите и посещавани туристически дестинации в страната.

Връх Шипка остава в историята с подвига на шипченското опълчение. Един от най-важните паметници тук е храмът „Рождество Христово“. Тази църква е известна още като Шипченският манастир и е издигната до селището Шипка, в полите на Стара планина. Подбно на другите части от комплекса при паметника Шипка, храмът „Рождество Христово“ е посветен в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война (1877-1878).

През 1970 г. храм-паметникът „Рождество Христово“ е обявен за исторически паметник на културата.

Строежът на храмът „Рождество Христово“ е започнат 1885 г., църквата е тържествено открита на 28 септември 1902 г., като откриването и освещаването на храма съвпада с 25 годишнината от Шипченските боеве. Средствата за построяването на „Рождество Христово“ са набрани чрез дарения - предимно в Русия, но също така и в България. Инициативата за построяването на Шипченския манастир е била на граф Игнатиев и Олга Скобелева, която е майка на руския генерал-майор Михаил Скобелев.

На официалната церемония по откриването участват Руски генерали и други високопоставени гости. „Рождество Христово“ носи още името “Св. Николай” и е издигнат изцяло в стила на руските църкви от 17 век. След построяването и, руснаците даряват църквата на българската държава. С решение на Министерски съвет, правителството на Сакскобургготски дарява църквата и прилежащите и имоти на Българската православна църква.

Църква Рождество Христово

Храм-паметникът „Рождество Христово“ е истински архитектурен шедовър, като се забелязва отдалеч с блясъка на многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи. „Рождество Христово има един централен купол и четири по-малки с позлатени луковици и кръстове. До западната му фасада е долепена 53-метрова камбанария със 17 камбани, като най-голямата камбана тежи близо 12 т. Интересен факт е, че всички камбани на църквата „Рождество Христово” са отлети от събраните в района на Шипка гилзи.

Шипченският манастир е особено впечатляващ и с вътрешната си украса. Църквата е стенописвана два пъти – веднъж през 1902 г. от Г. Месоедов и А. Митов и повторно през 1957-1959 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев. Днес в църквата „Рождество Христово” посетителите могат да видят 24 мраморни плочи с имената на руските воини и български опълченци, които са дали живота си при боевете на връх Шипка и край гр. Казанлък. Тленните останки на загиналите лежат в 17 каменни саркофага в криптата на църквата.

Храм паметник Рождество Христово е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.4
Общо гласували: 8
5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати